Úklidová akce #10245, Majetín (okres Olomouc)

Detail akce

Identifikátor akce:
10245
Název akce:
Pirátská Tvrz udělá pořádek
Popis akce:
Aktivní občané, dobrovolníci, sympatizanti, členové a příznivci Pirátů v Majetíně, Brodku a okolí se mohou připojit k úklidové akci kolem řeky Olešnice (místní název Kokůrka). Sraz bude v 9:00 u mostu přes Olešnici na stezce Majetín - Brodek. Uklidíme cesty kolem břehu v obou směrech. Vítáme všechny dobrovolníky, kteří nám přijdou pomoct zvelebit toto místo častých procházek. Ukliďme Česko!
Příslušná obec/MČ:
Majetín (okres Olomouc)
Likvidaci odpadů zajistí:
RESTA s. r. o., Obec Majetín, městys Brodek u Př.
Akci také podpořili:
Česká pirátská strana (organizátor), RESTA s. r. o. (stavební odpady) Kompostárna RESTA (bio-odpady) Recyklační závod Olomouc-Holice (stavební odpady)


Organizátor akce

Typ úklidu:
jedná se o úklid organizovaný organizací
Název organizace:
místní sdružení Pirátská Tvrz - Česká Pirátská strana
Kontaktní osoba:
Martin Šmída
Telefon a email na organizátora není z důvodu ochrany osobních údajů veřejně přístupný. Tyto kontaktní údaje budete mít k dispozici až se zaregistrujete jako dobrovolník a přidáte se k této akci.


Report akce

Statistika:
počet dobrovolníků 15, sesbíráno bylo 1000 kg odpadů.
Jak úklid probíhal:
V sobotu 18. 4. se sešli členové a příznivci Pirátské strany a místního sdružení Pirátská tvrz a jiní dobrovolníci, aby společně uklidili několik černých skládek kolem břehu říčky Olešnice. Úklid se konal v rámci celorepublikové dobrovolnické akce "ukliďme Česko", od nichž jsme nafasovali pytle a rukavice.
V první fázi jsme uklízeli prostor mezi mostem na stezce Majetín - Brodek a mostkem u rybníka Kleštínek. Nejvíce se vyskytovali láhve od vodky, tu a tam nějaký jiný běžný binec (igelity, plechovky, apod.). Mezi splavem a Kleštínekem jsme narazali na černou skládku bioodpadu, k níž přibyly nějaké další odpady včetně nebezpečných (eternit). S azbestem jsme nijak nemanipulovali. Stejně tak množství bioodpadu čeká na likvidaci od obce.
Po uklizení první etapy jsme překročili potok a jali jsme se uklízet druhou stranu, kde je v mapách vyznačena polní cesta, která prochází přes katastry Brodku a Kokor. Míra znečištění a počet černých skládek nás nemile překvapil. Záhy jsme narazili na několik pneumatik a další eternit, pravděpodobně myslivecký sypák pro drbnou zvěř. Nevíme přesně, jaká je to honitba, tudíž příslušné myslivecké sdružení jsme nekontaktovali. Sypák je, dle našeho názoru, ještě opravitelný. Což se nedá říct o další hromadě eternitu o kousek dál. Tuto černou skládku jsme nezlikvidovali, to nebylo v našich silách. Stejně tak mnoho hromad sutin, cihel a betonu. Na to je potřeba mechanizace. I přesto jsme sesbírali zhruba 100 pytlů odpadků, 30 pneumatik, několik koberců a zbytky z jednoho auta ve značném stádiu rozkladu.
Obec Brodek poslala traktor s kontejnerem a první polovinu odpadu z jejího katastru ihned odvezla na sběrný dvůr. Druhou polovinu jsme nashromáždili u Kleštínku. Pro obec Kokory jsme nashromáždili odpad z jejího katastru na konci naší trasy v bezprostřední blízkosti kokorského zemědělského družstva. Byla přislíbena likvidace místními myslivci.
Uklízeli jsme nepřetržitě od 9:00 do 15:00 hodin. Poté jsme se sešli opět u rybníka Kleštínek, rozdělali oheň a opekli špekáčky. Od obce Kokory jsme navíc dostali několik nealko nápojů a cukrovinek.
Děkujeme všem, co naši akci podpořili a především těm, kteří se jí osobně zúčastnili. Bylo nás cca 12, včetně posil z pirátského místního sdružení Olomouc.
Na příští rok se pokusíme vytipovat další lokality, kde je úklid potřeba a zase bychom nějaké černé skládky dobrovolnicky zlikvidovali. A ty, které dobrovolnicky zlikvidovat nedokážeme, tak alespoň zmapovali a upozornili na ně příslušné obce.


Podrobnosti akce

Začátek akce:
18.04.2015 11:00
Předpokládaný konec akce:
18.04.2015 17:00
Popis místa srazu (adresa):
Na mostě přes Olešnici na stezce Majetín-Brodek.
Budeme uklízet:
komunální odpad stavební odpad bioodpad
Web akce:
tvrz.pirati.cz
Dobrovolníci:
již přihlášených dobrovolníků 11, volná kapacita 13


Pracovní rukavice zajistila společnostČERVA EXPORT IMPORT a.s.
 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.