Úklidová akce #15979, Plavy (okres Jablonec nad Nisou)

Detail akce

Identifikátor akce:
15979
Název akce:
Ukliďme řeku Kamenici 2018
Popis akce:
Již po čtvrté se dobrovolníci z řad vodáku i pěších pokusí z tohoto krásného koutu naší země vyčistit a odvést to, co tam nepatří. Vodáci budou čistit převážně nepřístupný pravý břeh a pěší půjdou po Palackého stezce a budou čistit dostupná místa na levém břehu
Příslušná obec/MČ:
Plavy (okres Jablonec nad Nisou)
Likvidaci odpadů zajistí:
obce Plavy, Jesenný, Zlatá Olešnice, Železný Brod
Akci také podpořili:
Povodí Labe


Organizátor akce

Typ úklidu:
jedná se o úklid organizovaný soukromou osobou
Název organizace:
-
Kontaktní osoba:
Petr Čech
Telefon a email na organizátora není z důvodu ochrany osobních údajů veřejně přístupný. Tyto kontaktní údaje budete mít k dispozici až se zaregistrujete jako dobrovolník a přidáte se k této akci.


Report akce

Statistika:
počet dobrovolníků 60, sesbíráno bylo 2500 kg odpadů.
Jak úklid probíhal:
Po dlouhé zímě je tu zas konečně jaro a s ním už letos počtvrté i Čištění Kamenice! Někteří už to berou jako tradiční začátek vodácké sezóny, pro jiné je to poprvé! Jelikož na podzim minulého roku korytem Kamenice protékalo téměř 100 kubíků vody, o odpad, který tam nepatří, není nouze.
Sobotní ráno 7. 4. 2018 je tu a z různých koutů celé republiky doráží dobrovolníci. Čištit se začíná z několika míst zároveň, což je trochu logistický oříšek, jelikož o organizátory je stále nouze! Čištění probíhá na několika úsecích, jak z tradičního místa z Haratic, tak i z Velkých Hamrů, Návarova a Jesenného, tak abychom vyčistili co nejdelší úsek Kamenice.
Pozitivní zprávou je, že starého odpadu, který tam ležel často i několik desítek let, ubývá, ale jelikož se Kamenicí prohnala na podzim již zmiňovaná vysoká voda, odpadu je stále víc než dost. Navíc se letos v korytě objevilo velké množství padlých stromu, které svoz odpadu na raftu zkomplikovaly. Tímto děkujeme Richardovi Hálovi a jeho skupině, kteří měli prořezání Kamenice letos na starosti a umožnili nám tak zdárně svézt sesbíraný odpad!
Vyjíždíme s raftem z klasického nasedacího místa v Plavech a již po prvních 500 metrech, u garáží v lokalitě Mlýnská, vykládáme první téměř plný raft. Pokračujeme dál a během chvilky nakládáme další desítky pytlů s odpadem. Ještě než se vrátí voda z náhonu zpátky do řeky, vykládáme další plný raft. Dále vjíždíme do hlubokého zařízlého údolí Kamenice a hned je nám jasné, že odpadu letos málo rozhodně nebude. Než dojedeme před peřej Okýnka, raft je již přeplněný. Byť míjíme další pytle s odpadem, není již možné je naložit. Před námi jsou nejtěžší úseky a nechceme se nechat navalit či vyklopit odpad, což se nám již v minulosti bohužel povedlo. Se Zdeňkem jsme se však rychle sehráli a tak se nám podařilo bez ztráty kytičky projet s přeplněným raftem všechny peřeje.
Jsme v Návarově a nyní je třeba odpad opět vyložit. Oslovujeme pár lidí v restauraci a ti nám bez váhání spěchají na pomoc. Jsou v údivu, kolik odpadu se sesbíralo, a když jim oznamujeme, že to je teprve polovina, nevěřícně kroutí hlavou.
Rychle doplňujeme energii společně s ostatními dobrovolníky v penzionu Rusalka, který nám připravil skvělé a vydatné občerstvení. Děkujeme Vám, bez Vás bychom to nezvládli! Společně s dalšími vodáky, kteří ještě nemají dost, pokračujeme dále dolů do Jesenného. Míjíme velké množství sesbírané odpadu v pytlích, které tam sesbírali Netopýři a míříme k velké černé skládce skla, starých plechovek a všemožného dalšího bordelu pod zastávkou Návarov. Sesbíralo se zde více než 20 pytlů odpadu, které čekají na svoz. Než dojedeme nad vysoký jez nad Návarovem, raft je již úplně přetížený a čeká nás nejnáročnější část - přenést raft kolem jezu. Je naprosto nereálné přenést ho najednou i s a tak nejdříve přenášíme část odpadu a pak samotný raft se zbytkem sesbíraných pytlů. Bohužel okolí je plné ostrých předmětů a jak záhy zjištujeme, podařilo se nám o ně proříznout dno a jeden z bočních válců raftu. Moc vzduchu nám v raftu nezbylo, nicméně je třeba dovést sesbíraný odpad ještě alespoň o pár stovek metrů dále k Jesennému, aby bylo možné sesbíraný odpad vyložit do přistaveného kontejneru. Každý kdo je k dispozici chytá po straně raft a společnými silami ho popostrkujeme metr po metru k cíli. Jsme již všichni značně unavení a začíná se stmívat, raft se čím dál více potápí a pytle se sesbíraným odpadem se plní vodou – dřeme i na první pohled v dostatečně hlubokých místech. Odpad nakonec vykládáme u krásné roubenky u elektrárny s tím, že volám panu majiteli, jestli by nám večer otevřel závoru, abychom ho mohli naložit. Přestože jsme všichni unavení a vyčerpaní, zvládli jsme to. Dobrý pocit převažuje a velké díky těm, kteří s raftem dojeli až do konce!
V sobotu se nám svést všechen sesbíraný odpad nepodařilo a tak je potřeba pokračovat v započaté práci i v neděli. Ráno si ještě za odměnu dáváme s pár dalšími kajakáři Mumlavu. Za malinké, ale příjemné vody je to ideální rozpádlování a pak už zase šup zpátky na Kamenici, kde nás ještě čeká nedodělaný úkol ze soboty! Znovu vyrážíme až z vrchu a jen v horním úseku do Návarova se nám opět daří naložit úplně plný raft. O zážitky při svozu není nouze, ale statečně se dostáváme až k Rusalce, kde odpad společně s kolemjdoucími vykládáme. Rychlé občerstvení a pokračujeme dále po proudu. Až do Jesenného již žádný odpad není a užíváme si tedy krásné čisté Kamenice a jejích divokých peřejí. V Jesenném nakládáme odpad, který předchozí den sbírala další skupinka dobrovolníků a ještě než vyjedeme z města, raft je zase plný! Pytle vykládáme nedaleko železničního přejezdu pod Jesenným a pokračujeme dále, kde na nás čeká nemilé překvapení. Při prohlížení aktuálního stavu Kamenice jsme v pátek objevili velkou černou skládku pneumatik, kterou se nám nyní daří z velké části naložit. Nicméně teď začíná to pravé dobrodružství, raft je přetížen a přestože jsou pnematiky svazané, pohybují se ze strany na stranu a raft je téměř nerealné řidit. Pomalu ale jistě proplováme spodní částí Kamenice, navalováni z jednoho kamene na druhý. I tak se nám daří dostat se k soutoku s Jizerou a za chvíli jsme u Paraplíčka, kde již zbývá “jen” vyložit plný raft pneumatik. Posledních pár chvil ve vodě, vymýváme raft, ale mně se daří vytrousit do vody mobilní telefon, ve kterém mám všechno nafocené a z dokumentované.
I přes to vše, dobrý pocit převažuje. Máme radost z dobře odvedené práce a ta naše divoká kráska Kamenice si to přeci jen zaslouží!
Až budete příště splouvat její krásné peřeje, či se budete jen tak procházet jejím překrásným poklidným údolím, myslete na to, že jsme ji pro Vás uklidili a příští rok se k nám přidejte!
Nakonec bychom chtěli ještě jednou poděkovat všem, kteří přidali ruku k dílu či se podíleli na tom, že se další ročník čištění Kamenice mohl uskutečnit. Veliké poděkování patří společnosti Povodí Labe a.s., starostům v okolí Kamenice za jejich vstřícný přístup i lidem z odborů životního prostředí. Dále děkujeme půjčovně Sundisk za půjčení raftů, penzionu Rusalka za skvělé občerstvení, oddílům Mládých ochránců přírody – Netopýři z Jablonce a TOM Liščata z Velkých Hamrů, prostě všem, kterým není Kamenice lhostejná a jsou ochotni pro ni něco udělat.
Naviděnou zas příští rok, první víkend v dubnu!
Foto galerie:
-


Podrobnosti akce

Začátek akce:
07.04.2018 12:00
Předpokládaný konec akce:
07.04.2018 19:00
Popis místa srazu (adresa):
Jelikož letos se bude čistit ještě větší úsek než v minulosti, míst srazů bude hned několik, pro pěší ve Velkých Hamrech, u mostu v Haraticích společně s vodáckou části, v Návarově, lehčí vodácký úsek z Jesenného!
Budeme uklízet:
naplavený odpad co přinesla velká voda skládka v Návarově
Dobrovolníci:
již přihlášených dobrovolníků 41, volná kapacita 19
 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.