Ukliďme svět, ukliďme Česko: Najde se ještě 25 000 hrdinů?



1.8.2016

Hledá se 25 000 hrdinů, kteří se nebojí sebrat z přírody odpadek a uložit ho tam, kam patří. Že to dokáže každý? Kéž by to tak bylo! Aspoň 100 000 dobrovolníků zapojených do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko v tomto roce je meta, ke které organizátoři akce letos míří. Na jaře se jich zapojilo přes 75 000. Registrace podzimních úklidů právě začala. Hlavní uklízecí termín je vyhlášen na 17. září. Rekordní počet dobrovolníků už máme, ale co kdyby jich skutečně bylo 100 000?!

V sobotu 17. září se Česká republika opět zapojí do celosvětové dobrovolnické iniciativy Clean up the World! (Ukliďme svět!). Tradici tak držíme již 24 let. Organizátoři vyzývají k pohybu na čerstvém vzduchu: „Odpadky v přírodě jsou jako dluh, který budeme muset časem splatit. Pokud nám záleží na našem zdraví, musí nás zajímat i zdraví našeho prostředí. A nebudeme osamoceni! 17. září budeme uklízet černé skládky s celým světem!“.

Vyhlédněte si místo a uspořádejte vlastní úklidovou akci! Stačí se pak jen přihlásit na stránkách www.uklidmesvet.cz a přidat se k tisícům Čechů, kteří se nebojí udělat něco pro své životní prostředí. Ti, kteří nemají prostředky na úklidové pomůcky, mohou do konce srpna přes webový formulář zažádat o pevné pytle na úklid. Ke konci září se na základě zpráv od lokálních organizátorů dovíme, o kolik tun odpadu je naše země zase čistší a kolik hrdinů přidalo ruku k dílu.

Nápad vznikl v Austrálii jako jednodenní úklid pobřeží od naplavených odpadků. Akce měla takový úspěch a ohlas, že se rozšířila za hranice do celého světa. Dnes se ročně zapojí do uklízení světa miliony dobrovolníků ze stovky zemí světa.

A proč je právě pro nás tato akce důležitá? V Česku se dlouhá léta potýkáme s problémem černých skládek a hromaděním odpadků v přírodě. Zákony moc nefungují a tak jsou akce dobrovolníků leckde jediným rychlým a spásným řešením. Daří se tak i vzniku dalších skládek a nepořádku předcházet. Školy zas vítají zážitkovou výuku spojenou s obecně prospěšnou činností dětí na čerstvém vzduchu.

Generálním partnerem akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je Nadační fond Veolia.

Kontakt: Kateřina Landová, Český svaz ochránců přírody, 773 198 015

Pozn. foto z této kampaně na požádání rádi zašleme.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.