5. prosince slavíme Mezinárodní den dobrovolníků



5.12.2023

Program OSN pro dobrovolníky koordinuje každý rok 5. prosince Mezinárodní den dobrovolníků, aby ocenil a podpořil neúnavnou práci nejen dobrovolníků OSN, ale všech dobrovolníků po celém světě. Dobrovolnictví je důležitou součástí vytváření rovnoprávnější a inkluzivnější budoucnosti pro komunity a celou planetu. Znamená dávat, sdílet, stát při ostatních, podporovat věci, na kterých vám záleží, a vytvářet lepší budoucnost pro všechny. V České republice je již několik roků největší dobrovolnickou akcí Ukliďme Česko.

Jubilejní 10. ročník akce Ukliďme Česko se letos konal v již tradičním termínu na začátku dubna, konkrétně v sobotu 1. 4. 2023. Termín Mezinárodního úklidového dne pak připadl na 17. září. Podle organizátorů ze spolku Ukliďme Česko proběhlo u nás přes 5 000 úklidů, do kterých se zapojilo na 225 000 dobrovolníků. ,,Letos se jednalo o zatím rekordní počet dobrovolníků. Velmi mile nás také překvapilo zapojení škol, díky čemuž 75 % všech dobrovolníků tvořily děti a mládež.", sdělil za organizátory Miroslav Kubásek. Rekordní účast 19,1 milionu dobrovolníků zaznamenal i letošní Celosvětový úklidový den, jehož organizátorům se podařilo překročit hranici zapojení 1 % světové populace.
 
,,U příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků bychom chtěli poděkovat všem letošním účastníkům a především pak organizátorkám a organizátorům jednotlivých úklidových akcí, bez nichž by akce takového rozsahu nebyla myslitelná. Díky nim máme opět o něco čistější prostředí, neboť z přírody a našich měst a obcí zmizelo jejich zásluhou 1 570 tun odpadů," dodává Miroslav Kubásek za Ukliďme Česko.
 
V letošním roce již další úklidové akce (i vzhledem k bohaté sněhové pokrývce) naplánovány nejsou, nicméně pokud se hodláte připojit ke stále sílícímu ,,úklidovému hnutí", můžete se již nyní přihlásit na www.uklidmecesko.cz. Zde získáte všechny potřebné informace o ročníku 2024, jehož hlavní jarní termín připadá na sobotu 6. dubna.

Nový projekt EKOkalendář.cz
EKOkalendář je nejnovější projekt z dílny spolku Ukliďme Česko. Zahrnuje přes 250 ekologických svátků a také EKOtipy na každý den v roce, které vás mohou inspirovat ke konkrétním krokům pro ochranu životního prostředí. Naleznete je všechny přehledně jak online, tak i v tištěné verzi v podobě stolního plánovacího kalendáře pro rok 2024, který lze zakoupit na fan-shopu spolku Ukliďme Česko.

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota
 
Partnery akce jsou:
Garnier
ČEPS, a.s.
EKO-KOM, a.s.
PENNY Market
ŠKODA AUTO a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
E.ON Česká republika, s.r.o.
Skupina Saint-Gobain
DB SCHENKER
SAKO Brno
DPD CZ
ČEZ






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.