Ukliďme Brno - přidat se můžete ke 130 úklidovým akcím



3.4.2024

Před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme Česko, kterým je sobota 6. dubna, evidují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko v Brně a nejbližším okolí již na 130 nahlášených úklidů. Dobrovolníci se mohou k některé z naplánovaných akcí připojit díky mapě úklidů na https://www.uklidmecesko.cz/map/ a také se mohou těšit na tradiční fotosoutěž. Akci, konanou pod záštitou primátorky Markéty Vaňkové, letos opět podpořila společnost SAKO Brno i brněnská městská policie.

Letošní zájem o dobrovolnické uklízení je opět rekordní, naplánováno je v celé České republice přes 3 600 úklidů. V minulých týdnech tak organizátoři řešili především logistiku celé akce. ,,Rozesíláme celkem 3 200 balíčků s úklidovým materiálem. K místním organizátorům v nich putuje přes 120 000 pytlů na sběr odpadků a bezmála 150 000 pracovních rukavic. Finančním darem na jejich zakoupení akci podpořila i společnost SAKO Brno, která také v Brně zajistí v druhém dubnovém týdnu svoz sesbíraných odpadů," sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.
 
,,Loni jsme vlastními silami a vlastní technikou uklidili 15 opravdu velkých nelegálních skládek, z nich bylo odvezeno 120 tun odpadu. Jde o směs různých druhů odpadu od plastu, skla, plechovek přes pneumatiky až po stavební suť. Zbytečně, neboť téměř vše z obsahu nelegálních skládek přijímají sběrná střediska, jichž je na území Brna třicet pět," zdůraznil Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.
 
Ruku v ruce se zajištěním úklidového materiálu proběhla i příprava a výzva k zapojení se do letošní fotosoutěže. Každý dobrovolník se tak může zúčastnit tradiční fotosoutěže o zajímavé ceny od společnosti Canon. Novinkou je kategorie ,,Bike", která vznikla díky spolupráci s firmou Nextbike. Ta u nás provozuje systém sdílení jízdních kol, tzv. bikesharing. Na výherce nové kategorie tak čekají tři roční předplatné pro používání jejich sdílených kol. Všichni účastníci akce Ukliďme Česko navíc mohou letos nejen v Brně využít k cestě za úklidem sdílená kola zdarma (k dispozici budou mít 2 × 30 minut).
 
,,V Brně má akce Ukliďme Česko tradičně podporu, o čemž svědčí participace městské společnosti SAKO Brno nebo naší městské policie, a vzbuzuje velký zájem. Vloni se v našem městě zapojilo 5 800 dobrovolníků. Letos své úklidy organizuje 15 městských částí, dalších 40 pořádají školky a školy. Vedení města bude letos ve spolupráci s romským střediskem DROM uklízet park Hvězdička a jeho okolí," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.
 
Také letos bude mít Městská policie Brno v terénu několik úklidových skupin. Dohromady se akce zúčastní desítky strážníků a dalších zaměstnanců. I tentokrát v zájmu ochrany zdraví účastníků vysbírali z ulic týden před akcí desítky pohozených injekčních stříkaček. Dobrá zpráva je, že v posledních letech jich oproti dřívějšku citelně ubylo.
 
Mezi další významné brněnské instituce, které organizují dobrovolnický úklid, patří i Masarykova univerzita. Ta zve na akci MUNI uklízí o 105.
 
Několik dní před akcí organizátoři ze spolku Ukliďme Česko vyzývají veřejnost: ,,Zapojit se může opravdu každý, stačí si vybrat úklidovou akci ve svém okolí na webu https://www.uklidmecesko.cz a v sobotu 6. dubna jdeme společně na to!"
 
Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2024 je:
Nadace Komerční banky
 
Partnery akce jsou:
Garnier
nextbike
Biotherm
EKO-KOM, a.s.
PENNY Market
ŠKODA AUTO a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Ministerstvo životního prostředí
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
E.ON Česká republika, s.r.o.
Plzeňský prazdroj
DB SCHENKER
SAKO Brno, a.s.
Saint-Gobain
DPD CZ
CANON
ČEPS






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.