Ukliďme svět a Ukliďme Česko se spojily. Společně vytvoří rekord!

Ukliďme svět a Ukliďme Česko se spojily
Ukliďme svět a Ukliďme Česko se spojily


15.2.2016

(Praha, 15. 2. 2016) Ukliďme svět, ukliďme Česko je nová kampaň, jejímž cílem je zapojit do likvidace pohozených odpadků i nelegálních skládek alespoň 100 000 dobrovolníků. Dvě dříve samostatné „uklízecí“ kampaně Ukliďme svět (21 298 dobrovolníků v roce 2015) a Ukliďme Česko (30 544 dobrovolníků) nyní spojily síly. Dnem D, kdy se v nové kampani Ukliďme svět, ukliďme Česko bude uklízet opravdu v celé republice, je sobota 16. dubna. Uklízet nepořádek v přírodě však bude možné i v jiných termínech. Důležité je, se co nejdříve přihlásit na www.uklidmesvet.cz.

Vyjdete si do přírody, okolo potoka, proběhnete se v parku po trávníku, ale pozor, všude jsou střepy, obaly od všeho možného i nemožného, pneumatiky... Pláži plné petek a igelitových sáčků se vyhnete obloukem. Černé skládky a pohozené odpadky hyzdí okolí a představují nebezpečí nejen pro člověka ale i pro okolní přírodu. Když už někdo černou skládku zaregistruje, její řešení skončí na hádání, kdo je za to zodpovědný a kdo to uklidí. Některé hromady odpadu tak v přírodě čekají na své uklizení i mnoho let nebo zarostou zelení a tím je problém „vyřešen“.

Jedním z prvních, kdo se rozhodl tento stav systematicky měnit, byl před 24 lety Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Program Ukliďme svět! tehdy vznikl s mezinárodní iniciativou Clean up the world!, která motivuje miliony dobrovolníků po celém světě k pravidelným úklidům svého okolí. Díky metodickému vedení, centrální koordinaci, poradenství i materiální podpoře se tak pod patronací ČSOP konaly stovky úklidových akcí ročně. V Brně pak před třemi lety spolek Ekosmák vytvořil podobnou akci Ukliďme Česko inspirovanou novou mezinárodní kampaní Let´s do it! Moderním přístupem a novou energií se organizátorům z Brna podařilo jen v roce 2015 pomoci organizovat a zajistit 1100 úklidů! Spojení sil obou organizátorů a vznik Ukliďme svět, ukliďme Česko bylo tedy nasnadě.

„Někdy stačí dobrovolníky jen popostrčit zasláním pár pytlů a rukavic, jejich nadšení pak leckdy velmi překvapí. Nebojí se přispět třeba upečenou bábovkou pro dobrovolníky nebo doprovodným programem pro děti“, říká koordinátorka programu za Český svaz ochránců přírody Kateřina Landová a dodává: „Jsme pouhými prostředníky. Snažíme se v lidech podpořit energii udělat něco užitečného pro zdraví svého okolí, zapojit vlastní ruce, ukázat, že to jde a nakonec se společně těšit z čistého a bezpečného prostředí. Rádi bychom, kdyby se lidé zároveň zamysleli i nad tím, zda obal sebraný teď kdesi v přírodě vůbec musel vzniknout.“ Cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost a myšlenku nevytváření skládek nových.

Kontakt: Kateřina Landová, Český svaz ochránců přírody, tel. 773 198 015






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.