22. březen je Světovým dnem vody – pomozte uklidit naše řeky!

Takto uklízeli vodáci na Vltavě
Takto uklízeli vodáci na Vltavě


22.3.2018

K dnešnímu Světovému dni vody se tradičně hlásí i organizátoři dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Úklidové akce se budou konat přímo z lodí na více než dvacítce českých řek a na dalších stovkách míst i v jejich okolí. Celkem je již zaregistrováno téměř 2000 úklidů. Hlavním úklidovým dnem bude letos sobota 7. dubna.

Součástí dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko pořádané Českým svazem ochránců přírody a spolkem Ukliďme Česko jsou i úklidy na více než dvacítce českých řek. Úklidy na řekách mají u nás dlouholetou tradici a prakticky na všech větších řekách probíhá čištění jejich břehů, povětšinou přímo z lodí (letos se bude uklízet na Berounce, Ohři, Vltavě, Sázavě, Moravě, Bečvě, Úpě, Kamenici, Labi, Otavě, Orlici, Ploučnici, Svitavě, Radbuze, Svratce, Senici, Oslavě, Dyji, Odře, Lenoře, Chrudimce, Křinici, Ostravici, Morávce, Bradavě, Rusavě, Bílé Opavě...). Úklidové akce, při kterých dobrovolníci před vodáckou sezónou posbírají naplavený nepořádek po jarním tání často podporují půjčovny lodí, které poskytnou vodácké vybavení, takže kromě chuti udělat něco pro přírodu účastníci nic dalšího nepořebují. Na dalších místech pak uklidí dobrovolníci černé skládky a drobný nepořádek na březích řek a potoků formou pochůzkového sběru.

„Mnohdy lidé nadávají na rybáře, když dojde na odpadky kolem řeky, z minulých ročníků víme, že se na mnoha místech do úklidů zapojují právě rybáři (viz třeba Úklid Třebovky a jejího okolí, Jarní úklid kolem Lenory, v Iváni a na řadě dalších míst..). Silnou pomocí jsou také dobrovolní hasiči - při organizaci pomáhají zhruba na 70 místech, na spoustě akcí jsou pak pomocí dobrovolnickou a zázemím, například pro odvoz odpadu“, sdělila nám jedna z organizátorek akce Katka Landová.

Zaměření úklidů na ochranu vody a vodních zdrojů koresponduje i s činností dlouholetého generálního partnera úklidové akce, Nadačního fondu Veolia. „Tahle úklidová kampaň k nám po 10 letech, co ji podporujeme, už prostě patří. Materiál v podobě desítek tisíc párů rukavic a ještě více pytlů na odpad, který je pořizován za náš finanční příspěvek a který využijí dobrovolníci nejen při uklízení na řekách, se bude letos opět hodit,“ říká Vendula Valentová, ředitelka Nadačního fondu Veolia.

Pro ty, kteří by chtěli pomoc přírodě spojit s netradičním výletem, můžeme každopádně doporučit úklidové akce na řekách. Vodní úklidy navíc většinou probíhají i v pozdějších dubnových a květnových termínech, takže je ještě dostatek času se na ně přihlásit. Mapu všech akcí, které se na jaře budou konat najdete na www.UklidmeCesko.cz/map. „Přidejte se i Vy k akci, která má smysl“, vyzývají pořadatelé.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.