Přes 130 000 dobrovolníků se letos zapojilo do úklidu Česka



5.12.2018

V letošním roce se do úklidových akcí zapojilo rekordních 134 854 dobrovolníků, kteří během 3 295 akcí uklidili 2 113 tun odpadů, sdělili u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko.

5. prosinec je Mezinárodním dnem dobrovolníků již od roku 1986, kdy si svět poprvé připomněl, jak jsou dobrovolníci důležití pro společnost. K tomuto datu vydávají pořadatelé naší největší dobrovolnické akce z Českého svazu ochránců přírody a spolku Uklďme Česko výsledky letošní úklidové sezóny. Ta byla vskutku rekordní, neboť poprvé se podařilo překonat magickou hranici 100 tisíc účastníků a to již během jarní etapy úklidů. K celkovým statistikám kladně přispělo i to, že se Česká republika připojila k Celosvětovému úklidovému dni, který proběhl 15. září v celkem 155-ti zemích. Akce tak bezezbytku naplnila odkaz, který nese ve svém názvu – Ukliďme svět, ukliďme Česko!

„Naší největší radostí a sílou je nadšení a nezištná práce tisíců dobrovolníků, kteří nečekají na zázrak – sami jej vytvoří. Příklady dobré praxe pomáhají bořit předsudky pochybovačů – jako například akce paní učitelky Kohoutové z Benešova, která se svými středoškoláky odklidila během jednoho dne 9,5tunovou černou skládku. Na řece Jizeře proběhl na podzim úklid celého toku – první ročník a hned 5000 dobrovolníků… Společně dokážeme veliké věci, a dokonce i s úsměvem na tváři,“ říká Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

„Není náhodou, že nadpoloviční většinu účastníků úklidových akcí tvoří mládež do 18-ti roků. Jedině osvěta v této věkové skupině může docílit, aby úklidových akcí v budoucnu nebylo vůbec zapotřebí, byť je to budoucnost zatím hodně vzdálená,“ doplnil Miroslav Kubásek, zástupce druhého z pořadatelů akce, spolku Ukliďme Česko.

„Poděkování u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků patří především organizátorům jednotlivých úklidových akcí. ale také všem dobrovolníkům, kteří se k akci připojili. Nezapomínáme ani na partnery projektu, bez jejichž finanční a materiální podpory by se akce takového rozsahu nedala zorganizovat. Těmi hlavními byli letos tradičně Ministerstvo životního prostředí a Nadační fond Veolia, nově pak Komerční banka a.s. Dalších partnerů, včetně mediálních, jsou však řádově stovky a dík patří také jim,“ sdělil za organizátory Radek Janoušek.

Příští rok se akce uskuteční v tradičním jarním termínu, konkrétně v sobotu 6. dubna. Pokud se hodláte připojit ke stále sílícímu „úklidovému“ hnutí, můžete se již nyní zaregistrovat na www.UklidmeCesko.cz, kde získáte všechny potřebné informace.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.