Dohromady sebrali dobrovolníci o víkendu přes 1 000 tun odpadů

Příští sezóna je v pytli, říká Gábina Koukalová...
Příští sezóna je v pytli, říká Gábina Koukalová...


9.4.2018

Více než 76 000 dobrovolníků při letošních jarních úklidech sesbíralo přes 1 000 tun odpadů na 1 928 místech v celé České republice. Zapojilo se tak zhruba o 10% dobrovolníků více, než na jaře loňského roku. Díky příznivému víkendovému počasí účast překonala očekávání pořadatelů akce ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody.

I díky nádhernému jarnímu počasí letos vyrazilo zlikvidovat černé skládky i drobný nepořádek více dobrovolníků, než v předchozích letech a beze zbytku naplnili motto letošních jarních úklidů - Každý kousek se počítá. ,,Nakonec těch kousků bylo jen za tento víkend odhadem na 3,5 miliónu. Je to jen odhad, protože na přesné počítání není při úklidu čas, ale když vezmeme v průměru 50 odpadků na jeden naplněný pytel, nebudeme daleko od pravdy", sdělil za pořadatele akce Miroslav Kubásek. ,,Při vyjádření v tunách evidujeme poměrně přesná čísla, konkrétně bylo sesbíráno 1 031 tun odpadů", dodává.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko však zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších zhruba 650 úklidů a další se postupně registrují. Na začátku května pak vyhlásí organizátoři akce výsledky fotosoutěže snímků pořízených během úklidových akcí. Je až neuvěřitelné, co vše se dá nalézt při rozebírání černé skládky, nebo i při pochůzkovém úklidu. Proto jedna ze čtyř soutěžních kategorií nese název ,,Kuriozita". Letos dobrovolníci našli u řeky Labe v Rosicích nad Labem dokonce protitankovou minu (naštěstí cvičnou, ale k nerozeznání od ostré, jak konstatovali i přivolaní pyrotechnici)!

"Také letos jsme využili k organizaci akce moderních nástrojů pro chytrou komunikaci, které v České republice využívá stále více obcí. Systém Mobilní rozhlas nám pomohl s informováním účastníků a pomohl nám od nich získat v reálném čase výsledky jejich úsilí. Česká úklidová akce se tak může v globálním měřítku chlubit tou nejmodernější organizací, která by měla být příkladem i pro úklidy v ostatních zemí ", uvádí Miroslav Kubásek.

Radost z dobře odvedené organizátorům trochu kazí to, že český biatlon v průběhu sobotního úklidu přišel o svou nejzářivější hvězdu (tedy přinejmenším pro příští sezónu) a zároveň patronku akce, Gabrielu Koukalovou, která k tomu uvedla: ,,Chci teďka chvíli dělat i jiné věci. Momentálně si nedokážu představit návrat k závodění. Chtěla jsem to oznámit nějak oficiálně v příštím týdnu, ale dneska při akci Ukliďme Česko mě napadlo, že si uklidím i duši a už řeknu to, co ve mně několik týdnů zrálo"...

Organizátoři akce děkují všem účastníkům a pokud jste mezi nimi nebyli, nevadí. Pro ty, kterým není lhostejný stav prostředí, ve které žijeme, je tu aplikace ZmapujTo.cz, pomocí které mohou hlásit výskyt nejen černých skládek, ale i řady dalších nešvarů a problémů ve svém okolí. Tato hlášení se dostanou jednak k příslušným obcím, jejichž území se týkají, ale mohou být také využita pro podzimní termín úklidové akce. Ten letos proběhne v sobotu 15. září v rámci celosvětového úklidu, který je naplánován ve 128 zemích po celé planetě a bude se nepochybně jednat o největší dobrovolnickou akci v historii.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.