Apríl ve znamení tradičních jarních úklidů. Přidáte se také?



1.3.2023

Měsíc před hlavním termínem jubilejního 10. ročníku dobrovolnické akce Ukliďme Česko evidují organizátoři přes 2000 nahlášených úklidových akcí. Desítky tisíc dobrovolníků tak opět budou uklízet v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, či v chráněných územích...

Na Apríla - v sobotu 1. dubna 2023, proběhne hlavní termín naší největší dobrovolnické akce Ukliďme Česko, zaměřené na úklidy černých skládek a drobného nepořádku z přírody, měst a obcí. Zájemci o uspořádání úklidů ještě stále mohou na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz registrovat své akce. Organizátoři registrací získají nejen užitečné rady k naplánování a propagaci úklidu, ale do 9. března si také mohou zažádat o úklidové pomůcky (pytle a rukavice), organizátorské tričko a samolepky pro účastníky.
 
Zapojení dobrovolníků
Zapojit se do úklidu může opravdu každý. Je to velmi jednoduché, stačí se na www.UklidmeCesko.cz podívat do mapy úklidů a zde si vybrat ve svém okolí ten svůj, ke kterému se připojíte. V ideálním případě se můžete i zaregistrovat, aby s vámi organizátor akce počítal a měl pro vás připravené pytle na sesbíraný odpad a pracovní rukavice.
I když je hlavní termín pro letošní jaro aprílová sobota 1. dubna, úklidy budou probíhají i později, kdo by to nestihl. Celá akce však není jen o uklízení odpadků, proto součástí většiny úklidů je i společenská část, nebo doprovodný program, Každý dobrovolník se také navíc může zúčastnit fotosoutěže o zajímavé ceny.

Odpadová aplikace
Kromě samotného uklízení je neméně důležitá i prevence znečištění. Proto vznikla nejen odpadová aplikace www.KAMsNIM.cz, od které si její autoři ze spolku Ukliďme Česko slibují snížení množství černých skládek i odpadků povalujících se v přírodě, ale také výuková hodina o možnostech využití této aplikace pro základní a střední školy. Školy, resp. pedagogové zapojení do jarní fáze úklidů, obdrží výukové materiály spolu s úklidovým balíčkem, ostatní si o ně budou moci požádat v dubnu, nebo kdykoliv později v průběhu školního roku.
 
,,Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci KAMsNIM.cz, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli?," uvedl autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. ,,Rádi bychom ji blíže představili nejmladší generaci, která moderní technologie a aplikace využívá nejvíce," dodává.
 
Přidat se k velkému jarnímu úklidu, ať už k organizátorům či dobrovolníkům, může opravdu každý. Odpadky z našich lesů či měst a obcí samy nezmizí, proto děkujeme všem, kteří pomáhají, dodávají na závěr organizátoři akce ze spolku Ukliďme Česko.
 

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je:
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota

Partnery akce jsou:
Garnier,
EKO-KOM, a.s.,
PENNY Market,
ŠKODA AUTO a.s.,
Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.