Středočeský kraj obhájil prvenství v počtu aktivních dobrovolníků, pogratuloval i ministr Brabec

Diskuse s Richardem Brabcem
Diskuse s Richardem Brabcem


24.11.2017

23. listopadu proběhlo slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a odtajnění konečných výsledků. Sešla se padesátka nejvýznamějších podporovatelů z řad organizátorů, institucí a firem, bez kterých by se letošní akce neobešla. Mezi přítomnými byl i ministr životního prostředí Richard Brabec, který zhodnotil významný potenciál akce zejména v dopadu na mládež, ta i letos tvořila nadpoloviční většinu účastníků. Akce letos posunula svou laťku opět o významný kus výše. Zaznamenala nárůst úklidových akcí o 410 (na celkových 2476) a o 10 000 dobrovolníků více oproti předchozímu ročníku (letos celkem 96 133). Naopak pokleslo množství sebraného odpadu z loňských 1634 tun na 1536. „Důvodem může být narůstající počet zapojených škol, na které se akce letos zaměřila. Další teorií je i možnost, že ty největší černé skládky se již podařilo odklidit,“ říká Miroslav Kubásek z organizátorského týmu Spolku Ekosmák.

Na mládež se projekt zaměří i další rok formou workshopů a metodické příručky pro pedagogy. „Naší snahou je mimo jiné zavést praktickou výuku o odpadech do škol a právě dobrovolnické úklidy jsou k tomu dostatečně jednoduché, srozumitelné a účelné,“ dodává za organizátory Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Krajem, který letos nejvíce prokoukl, se stal Středočeský kraj (444 akcí), z něhož byli při slavnostním večeru oceněni 3 příkladní organizátoři místních úklidů. Mezi oceněnými opět vynikla MAS Pošembeří se svou akcí, do které namotivovala 71 úklidových skupin a přes 2500 dobrovolníků. Za školu převzala ocenění paní učitekla Hana Kohoutová ze SOŠ a SZŠ Benešova, která zorganizovala se 48 studenty a 22 dospělými úklid velké nelegální skládky. Podařilo se jim za necelý den odklidit téměř 6 tun odpadu. Příkladným organizátorem se stal i pan starosta Tomáš Drobný z Kostelní Lhoty, který spolu s dobrovolníky zrealizoval užitečnou a zábavnou akci, ze které všichni odcházeli s nadšením. Organizátoři nezapomněli poděkovat i zakladateli úklidové tradice v České republice, panu profesoru Damohorskému, který zavzpomínal na počátek akce před 25 lety, kdy se nacházelo především železo a akce se tak částečně i zaplatila. Poděkování směřovalo i Michaelu Fehnovi, bývalému šéfovi společnosti E.ON a zakladateli soutěže o „ekologického Oskara“, kterého převzala akce Ukliďme Česko v roce 2014. V konečném slově zaznělo opětovné poděkování partnerům – zejména Nadačnímu Fondu Veolia, který je generálním partnerem akce již desátým rokem a Státnímu fondu životního prostředí, který letošní ročník pomohl financovat. ¨

Krátké video z galavečera najdete na https://youtu.be/LwztUOPy68A

Příští rok se kromě tradičního jarního termínu (v sobotu 7. dubna) koná dlouho plánovaný celosvětový úklid 15. září 2018. Účast přislíbilo již 120 zemí po celém světě a Česká republika s akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko nemůže chybět. Bude se jednat o největší dobrovolnickou a enviromentálně zaměřenou akci v historii.

Děkujeme všem, kdo se zapřičinili o zdárný průběh Galavečera k zakončení sezóny a za drobné ekodárky pro účastníky firmě HELLAS TRADE s.r.o.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.