TZ MŽP, Ukliďmě Česko a ČSOP: Krásné jarní počasí láká do přírody. Pomozme ji uklidit

Z dnešní tiskové konference
Z dnešní tiskové konference


3.4.2019

Na tiskové konferenci na půdě Ministerstva životního prostředí informovali organizátoři akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko o letošním rekordním zájmu veřejnosti o dobrovolnické úklidy. Evidují přes 3100 nahlášených akcí, což je téměř tolik, jako vloni za celý rok. V uplynulých dnech rozeslali organizátoři 1500 balíčků s úklidovým materiálem.

Hlavním tématem letošních úklidů jsou všudypřítomné pneumatiky. Pořadatelé akce tak chtějí upozornit na nesmyslnost jejich vyhazování do lesa, příkopů či dokonce potoků a řek. „Již několik roků máme v ČR plně funkční systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom ze 4200 sběrných míst. Ty, které jsou zapojené do kolektivního systému, najdete snadno na https://www.eltma.cz/sberna-mista#map, další pak na webových stránkách MŽP,“ říká jedna z organizátorek akce, Kateřina Landová.

Rezort životního prostředí akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ dlouhodobě podporuje, jak nám sdělil ministr Richard Brabec: „Oceňuji, jak se tato akce každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do ní víc a víc lidí. Loni se úklidů naší přírody i měst účastnilo přes 130 tisíc dobrovolníků po celé zemi, letos jich očekáváme ještě o něco více. Právě projekty jako je „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí. Je to také jakási startovní meta pro další rok s čistým štítem, která testuje naše odhodlání a motivaci změnit přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem. I proto tento unikátní projekt v Česku ministerstvo dlouhodobě zaštiťuje a financuje a já sám se akce každoročně účastním,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vedle dlouholetého generálního partnera akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“, kterým je Nadační fond Veolia, je od loňského roku hlavním partnerem Komerční banka. „Ani letos nebudeme zahálet – těšíme se, že se opět v hojném počtu zúčastníme úklidových akcí. Vloni se zapojilo více než 200 zaměstnanců KB na 20 místech v ČR. Letos mají všichni možnost na dobročinné aktivity, tedy i na úklidy svého okolí, využít jeden den pracovního volna. A protože je nám jasné, že prevence je lepší než léčba, už vloni na podzim jsme výrazně omezili užívání jednorázových plastů, včetně vody v PET lahvích. Ročně jich tak ušetříme kolem 70 000 kusů. Jsme rádi, že se v Komerční bance můžeme podílet na zlepšování prostředí, ve kterém žijeme,” uvedla CSR koordinátorka KB, Zuzana Čepelková.

Rovněž ŠKODA AUTO je znovu hrdým partnerem akce, při které budou dobrovolníci uklízet prostředí, ve kterém žijí. Tato podpora je součástí širokých ekologických aktivit automobilky sdružených do strategie „GreenFuture“. Dobrovolníci z řad zaměstnanců ŠKODA AUTO budou tento rok uklízet na vybraných lokalitách v kraji, kde sídlí výrobní závody. Každoroční akce má stále rostoucí tendenci – v roce 2018 se do úklidu zapojilo přes 300 zaměstnanců ŠKODA AUTO a v lokalitách Mladá Boleslav, Vrchlabí a Kvasiny se uklidilo více než 7 tun odpadu.

Značného ohlasu se dočkalo v minulých dnech nové propagační video akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ – Skok do plastu. Vzniklo jako pozvánka na velký jarní úklid, který se koná v sobotu 6. dubna 2019. Záměrem videa je, aby si lidé uvědomili, jak nesmyslné a zbytečné je vyhazovat odpadky do přírody, a vzbudit u nich zájem se aktivně zapojit do některého z více jak 3100 úklidů, které budou během jara probíhat v celé naší zemi. „Video šokujícím způsobem na nové sportovní disciplíně ukazuje, jak absurdní by to bylo, kdybychom na čistotu přírody rezignovali a nepořádek se tak stal samozřejmou součástí našeho života. Věřím, že tohle nechce nikdo z nás,” doplnil za autory videa organizátor akce Miroslav Kubásek.

Video je ke zhlédnutí na www.facebook.com/UklidmeCesko/videos/2608075489263767/

Úklidy, které jsou v rámci akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ naplánovány, a podrobnější informace o tom, jak se zapojit, pak najdete na webu www.UklidmeCesko.cz.

Kontakt:

Radek Janoušek – 777 176 675

Kateřina Landová – 773 198 015

Petra Roubíčková, Tisková mluvčí a vedoucí oddělení tiskového a PR

Mob.: +420 739 242 382

E-mail: petra.roubickova@mzp.cz






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.