Dnešní tisková zpráva MŽP

Ministr Richard Brabec při loňském úklidu
Ministr Richard Brabec při loňském úklidu


12.4.2016

Tuto sobotu 16. dubna vyvrcholí celorepubliková úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko 2016 [1]. Od časného sobotního rána budou dobrovolníci po všech koutech země uklízet černé skládky i drobný nepořádek. Aktuálně je na webu organizátorů Ukliďme svět, ukliďme Česko nahlášeno přes 1700 úklidových akcí.

Letos se bude uklízet na více než 1700 místech po celé republice, přičemž v tuto chvíli již úspěšně proběhlo na 160 tzv. “předskokanských úklidů” a další se budou konat i v průběhu celého roku. Organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ekosmák rozeslali pořadatelům jednotlivých úklidů přes 30 000 párů rukavic a 50 000 pytlů na odpad, z nichž významnou část zajistilo z prostředků Operačního programu ŽP Ministerstvo životního prostředí.

Úklidové akci i letos udělil záštitu ministr životního prostředí Richard Brabec, který se sám do uklízení odpadků na Ústecku zapojí: „Černé skládky osobně vnímám jako celorepublikový problém, který v naší současné legislativě není dostatečně řešen. Proto jsme se na ně zaměřili i v návrhu nového odpadového zákona, u nějž momentálně vypořádáváme připomínky. V tomto novém zákoně dáváme obcím do rukou víc pravomocí pro boj s tímto nešvarem, a díky novým legislativním nástrojům by mohly také obce čerpat dotace na odstranění černých skládek z prostředků Ministerstva životního prostředí. Rád také osobně podpořím i chystanou dobrovolnickou akci, v sobotu budu uklízet od 9 hodin v Terezínské kotlině v Litoměřicích. Chtěl bych poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se do společného úklidu po celém Česku zapojí a přispějí ke snížení počtu černých skládek u nás.“

Velkou úklidovou akci podporuje vedle ministra Richarda Brabce i ministr financí Andrej Babiš. „Do politiky jsem přišel proto, abych Čechům ukázal, že když budeme opravdu chtít pracovat ve prospěch naší země, můžeme se mít brzy líp. Dost času se tu za posledních 20 let propáslo. Teď ale máme zas dobře našlápnuto, jde jen o to, abychom se na tom podíleli všichni. Projekt „Ukliďme Česko“ vidím jako další skvělou možnost, jak můžeme úroveň našeho života velmi jednoduše a účelně pozvednout a jednoznačně ho podporuji,“ dodává ministr Andrej Babiš.

Beze zbytku je naplněno heslo letošních úklidů „Uklízíme všichni“, které probíhají na mnoha místech ČR už od března. Například v Brně provedli strážníci městské policie 22. března tzv. „předúklid“. Při něm vysbírali z veřejných prostranství města použité injekční stříkačky. Další dva týmy brněnských strážníků se do úklidu ve městě zapojí 16. dubna.

Mezi organizátory úklidů se letos přihlásilo 25 firem, 425 obcí, 650 zájmových organizací, 300 škol nebo například přes 2 desítky dětských domovů. Po výzvě Velvyslanectví Slovinské republiky se do akce zapojí i další diplomaté a zahraniční účastníci z Velvyslanectví Kazachstánu a USA, z americké ambasády to konkrétně bude velvyslanec Andrew H. Shapiro.

Kromě samotného úklidu se pro účastníky akce letos chystá i fotosoutěž o hodnotné ceny a v tomto roce nově také soutěž pro školy a mládežnické kolektivy, jejíž výherce v jednotlivých krajích čeká odměna v podobě exkurze na chráněné přírodní lokality a záchranné stanice pro divoká zvířata.

Kampaň k úklidu Česka se těší podpoře více než 80 mediálních partnerů a významných osobností z řad ministrů (například ministři životního prostředí nebo obrany), primátorů či poslanců, kteří jí udělili svoji záštitu [2].

Přidejte se i Vy! Z pestré nabídky úklidů si můžete vybrat ten svůj, stačí se podívat na webové stránkywww.uklidmecesko.cz/map/.

Poznámky: [1] Kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko vychází z mezinárodních iniciativ Clean Up the World! a Let´s do it! Jde o to zbavit okolí odpadků a přispět tak ke zlepšení společného životního prostředí. Hlavní termín dobrovolných uklízecích akcí proběhne 16. dubna 2016.

[2] Více o mediálních partnerech najdete na této internetové adrese: http://www.uklidmecesko.cz/podpora/2016medialniPartneri/) a o záštitách na tomto odkazu: http://www.uklidmecesko.cz/podpora/2016zastity/.

Ukliďme svět + Ukliďme Česko 2015 - Česká republika Celkem úklidů 1473 Celkem dobrovolníků 52 359 Z toho dětí 32 850 (63 %) Zapojeno obyvatel 0,50 % Celkem odpadů 1403 t Z toho vytříděno 297 t (21%) Odpadů na dobrovolníka 27 kg

Historie akce v kostce:

V kampani Ukliďme svět! (v originále Clean Up the World!), pod jejíž hlavičkou uklízí dobrovolníci z Českého svazu ochránců přírody již 24. Rokem, jde především o to přispět ke zlepšení společného životního prostředí, tím, že jej zbavíme odpadků. Mezinárodní kampaň je založená na dobrovolné práci a pomoci nejrůznějších spolků, skupin, škol, obcí, podniků, rodin i jedinců, kteří se do úklidů světa (zejména ve svém okolí) aktivně zapojují. Jako jeden z největších komunitních projektů na světě současnosti je Ukliďme svět! od svých počátků v roce 1989 podporován UNEP (United Nations Environmental Programme).

Za akcí Ukliďme Česko stojí webová a mobilní aplikace ZmapujTo.cz, prostřednictvím které mohou občané informovat úřady o černých skládkách ve svých městech a obcích. První verze webové aplikace vznikla v květnu roku 2012. Lidé tehdy masivně začali hlásit černé skládky. Hlášení přibývalo, zatímco skládek neubývalo. Ukázalo se totiž, že není v silách úřadů uklidit všechny skládky a vyřešit každý nahlášený problém. Dobrovolníci ze Spolku Ekosmák tak po vzoru světového hnut Let´s do it na jaře roku 2014 uspořádali první celorepublikovou úklidovou akci s názvem Ukliďme Česko. Zapojilo se do ní 6 000 dobrovolníků, kteří společnými silami uklidili na 350 tun odpadu. A navíc si akce připsala vítězství v soutěži Energy Globe Award. V roce 2015, v rámci 2. Ročníku, po celém Česku uklízelo přes 31 000 dobrovolníků.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.