Turistická sezóna dala přírodě zabrat, odpadky se ale jen tak samy neuklidí.



31.8.2017

Uklízet odpadky jen zjara nestačí! Největší dobrovolnická akce Ukliďme svět, ukliďme Česko proto opět vyhlásila i podzimní kolo úklidů. Proběhnou během září a října, nejvíce jich bude v sobotu 23. září. Zaměří se tradičně na úklidy odpadků po rekreantech – na řekách, plážích či v okolí turistických tras. Podzimní kolo úklidů bude generálkou na dlouho připravovaný celosvětový World Cleanup Day, který proběhne příští rok ve více než 100 zemích na všech kontinentech.

Počasí bylo letos turistům velmi přívětivé a téměř každý si našel přes prázdniny čas vyjít do přírody, opustit šeď města a načerpat energii na čerstvém vzduchu. To, co se ale po sezóně najde po výletnících v přírodě za nepořádek, je často k neuvěření. Stále oblíbenější výlety „na vodu“ znamenají mimo jiné i pod splavy se točící petflašky, ve větvích u břehu plastové pytle, boty, dokonce se najde i zásobník od sekačky na trávu nebo dopravní kužel. A nové skládky a další nepořádek se objevuje bohužel nejen na řekách.

Nelze přírodu jen konzumovat, respekt a úcta je na místě. Nejlépe by bylo, kdyby nepořádek nevznikal vůbec, tak daleko ale zatím nejsme, třeba úklidy s dobrovolníky pomohou. „Dokud jsou odpadky ještě „čerstvé“, tedy dobře viditelné a nezanesené, dají se poměrně dobře odklidit i vytřídit,“ říká Katka Landová z Českého svazu ochránců přírody. Chystá se i letos na vodu, na tradiční hromadnou akci „Čištění Vltavy“, která proběhne již 16. září, o týden později uklízí s dalšími dobrovolníky v Brně. Úklid na Vltavě a mnoho dalších se hlásí k podzimnímu kolu celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, který pořádá Český svaz ochránců přírody se Spolkem Ekosmák. Nejvíce úklidů proběhne v sobotu 23. září, kdy je vyhlášen hlavní podzimní termín. „Jdeme do toho i letos po druhé, protože má smysl uklidit přírodu ještě před zimou. Zejména na řece je to důležité, některé odpadky by mohl vzít proud třeba až do moře.“ dodává Katka Landová.

Letos se do jarních úklidů vrhlo rekordních 83 000 dobrovolníků, podaří se s podzimními úklidy překonat hranici 100 000 dobrovolníků? Organizátoři opět vyzývají jednotlivce, organizace, školy či obce k přiložení ruky k dílu – „Pokud jste zaznamenali ve Vašem okolí nepořádek či větší skládku, pojďte s námi situaci řešit, rádi Vám pomůžeme a poradíme jak na to. Má smysl jít příkladem.“

„Své plánované úklidy si organizátoři na webových stránkách projektu mohou registrovat již nyní. Prvním 300 žadatelům o úklidové pomůcky díky podpoře sponzorů zašleme pevné pytle a rukavice. Dobrovolníci, kteří se chtějí k úklidům připojit, si mohou z mapy vybrat již nyní z více jak stovky naplánovaných úklidů.“ doplnil další z organizátorů Miroslav Kubásek. Podrobný návod a praktické rady, jak úklid uspořádat, najdete na stránkách www.UklidmeCesko.cz.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.