Téměř 100 000 dobrovolníků se během letoška připojilo k úklidu Česka

Více než polovinu účastníků letos opět tvořily děti.
Více než polovinu účastníků letos opět tvořily děti.


5.12.2017

Při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků, který připadá na toto úterý, hodnotí organizátoři naší největší dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko letošní ročník a představují plány pro následující rok. Příští ročník akce se uskuteční především v sobotu 7. dubna 2018, poté se na podzim Česká republika zapojí do celosvětového úklidového dne v sobotu 15. září.

V úterý 5.12. slavíme Mezinárodní den dobrovolníků, který má připomínat význam práce dobrovolníků pro celou společnost. Organizátoři úklidů z Českého svazu ochránců přírody a brněnského spolku Ekosmák bilancují při této příležitosti letošní úspěšný ročník, během něhož se do úklidových aktivit zapojilo 96 133 dobrovolníků na 2476-ti místech po celé ČR a uklidili přes 1 500 tun odpadu. Navíc odhalili novinky, které chystají pro účastníky akce v příštím roce. Její jarní část proběhne pod již tradičním názvem Ukliďme svět, Ukliďme Česko v sobotu 7. dubna 2018.

„Ve spolupráci s naším dlouholetým partnerem, společností E.ON chystáme pro úklidovou sezónu roku 2018 jednu významnou novinku. Jedná se o projekt Stromky pro potomky, v rámci kterého nabídneme dobrovolníkům možnost na uklizených lokalitách vysadit stromky s informací kdo a proč místo uklidil a stromek zasadil. Nákup stromků bude financován z úspory, kterou zákazníci společnosti E.ON docílí přechodem na elektronickou (a tím i ekologickou) fakturaci“, sdělil nám organizátor akce Miroslav Kubásek. Vysazovány budou ovocné stromy původních krajových odrůd "s příběhem", o něž se následně uklízející dobrovolníci budou starat a v budoucnu i symbolicky sklízet plody svého úsilí.

Sázení stromků proběhne v rámci podzimního úklidového dne, který bude v roce 2018 možná i významnějším, než tradiční jarní. Po celém světě totiž v sobotu 15. září proběhne pod hlavičkou iniciativy „Lets Do It!“ celosvětový úklidový den. „Pořadatelé z Estonska plánují účast až 150 zemí a desítek milionů dobrovolníků. K této celosvětové akci se přidá i Česká republika a věříme, že v celosvětovém měřítku se akce Ukliďme svět, ukliďme Česko nenechá zahanbit!“, doplnila za organizátory Katka Landová.

„Chtěli bychom u příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků poděkovat všem, kteří s námi letos uklízeli, v první řadě pak organizátorům místních akcí, kteří jsou pro úspěch celé akce nepostradatelní. Přidejte se i Vy, pomozte nám uspořádat dobrovolnickou akci, která má smysl a třeba i zasadit stromky pro Vaše potomky!“ vyzývají pořadatelé. Potřebné informace naleznete na webové stránce www.UklidmeCesko.cz






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.