Ukliďme svět, ukliďme Česko míří do škol

Pionýři z Brna uklízeli vloni v předtermínu už 14. března...
Pionýři z Brna uklízeli vloni v předtermínu už 14. března...


26.2.2016

Hlavní cílovou skupinu celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko představuje bezesporu mládež. V letošním roce zapojení školních a mládežnických kolektivů do úklidů české přírody podpoří distribuce úklidových pomůcek, výuková prezentace a výtvarná soutěž.

V projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko nejde jen o uklizení černých skládek a odpadu, snad ještě důležitější metu představuje prevence jejich vzniku. I proto věnují organizátoři akce velkou pozornost české mládeži. V loňském roce pro žáky a studenty připravili ve spolupráci s Lesy České republiky volně dostupnou výukovou a motivační prezentaci “Bojujeme s černými skládkami”. Samostatných úklidových akcí se pak zúčastnilo 38 850 dětí, přes 60 % všech dobrovolníků.

Letos chtějí organizátoři akce, spolek Ekosmák a Český svaz ochránců přírody, přilákat pozornost dalších školních a mládežnických kolektivů. Proto vyhlásili soutěž určenou právě jim. Podmínkou účasti je aktivní zapojení do úklidových akcí a následně vytvoření uměleckého díla na motivy úklidu. Hrát se bude o exkurze na přírodně cenné lokality s odborným výkladem, Evropské karty mládeže pro členy týmů a další zajímavé ceny. Pro letošek se navíc podařilo sehnat pracovní rukavice i v dětských velikostech, které loni chyběly. Organizátoři věří, že díky těmto vylepšením se procento zapojené mládeže zvýší a vzroste i citlivost dětí k tomu, jak vypadá jejich okolí.

„Ukliďme svět, ukliďme Česko nevzniklo jen proto, abychom uklidili černé skládky a nepořádek. Naším hlavním cílem je dosáhnout stavu, kdy budeme žít v čistém prostředí a podobné akce už nebudou dávat smysl. Myslíme si, že s prevencí je důležité začít v mladém věku. Proto chceme dětem a mládeži zprostředkovat autentický zážitek úklidu nepořádku, či černé skládky. Kdo jednou uklízel, víckrát neznečistí,” věří Radek Janoušek, předseda spolku Ekosmák. “K akci se však mohou přidat nejen mládežníci, ale všichni bez rozdílu věku, kterým není stav naší krajiny lhostejný. 16. dubna jdeme společně na to!”, dodává.

Podrobnosti a pravidla soutěže pro mládežnické kolektivy naleznete na http://www.uklidmecesko.cz/skoly/






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.