Rekordní Celosvětový úklid zapojil hlavně mladou generaci



14.11.2023

Do šestého ročníku Celosvětového úklidového dne, který proběhl v sobotu 16. září se zapojilo 19,1 milionu dobrovolníků. Do akce, kterou globálně zajišťuje organizace Let's Do It World, se díky spolku Ukliďme Česko každoročně zapojuje také Česká republika. Během jediného dne dobrovolníci po celé planetě odstranili z přírody přes 205 tisíc tun odpadů.

Letošní Celosvětový úklidový den zaznamenal rekordní účast 19,1 milionu dobrovolníků a podařilo se tak navázat na počty před kovidovou pandemií. Od prvního Celosvětového úklidového dne v roce 2018 se do kampaně podařilo zapojit už 95 % zemí OSN a úklidů se za tu dobu zúčastnilo celkem téměř 91 milionů dobrovolníků. Organizátorům se letos podařilo překročit hranici zapojení 1 % světové populace.
 
Hlavním cílem kampaně je přitom zapojit do úklidů 5 % celosvětové populace, což je podle organizátorů nezbytným předpokladem pro trvalou společenskou změnu lidského chování. Celosvětový úklidový den čeká také oficiální zařazení do kalendáře OSN, což by nejen posílilo globální pozornost, ale také přispělo k dosažení cíle 5% účasti.
 
 
Česká republika je díky spolku Ukliďme Česko již od prvního ročníku součástí této celosvětové kampaně, i když je u nás zvykem uklízet odpadky z přírody spíše v jarních měsících. V letošním roce u nás proběhlo podle organizátorů přes 5 000 úklidů, do kterých se zapojilo na 225 000 dobrovolníků. "Letos se jedná opět o rekordní počet dobrovolníků. Velmi mile nás také překvapilo zapojení škol, díky čemuž 75 % všech dobrovolníků tvořily děti a mládež.", sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.
 
Podzimní Celosvětový úklidový den vyvrcholil vyhlášením soutěže fotografií z úklidů v kategoriích Kuriozita, Mládež, Report a Video. ,,Sešlo se nám přes 350 velmi kvalitních fotografií a videí, takže nebylo jednoduché vybrat oceněné", uvádí další z organizátorů, Radek Janoušek. ,,Ti získali hodnotné ceny od společnosti HP Inc., a momentky z jejich úklidů naleznete ke zhlédnutí na našem webu", dodává. Aktuálně probíhá až do neděle 19.11. také hlasování veřejnosti o nejsympatičtější fotografii na facebookové stránce spolku Ukliďme Česko, kde můžete dát svůj hlas jedné z třicítky vybraných fotografií. Příspěvek s nejvíce lajky pak získá voucher na nákup iPhonu od společnosti Swapie, která se věnuje prodeji repasovaných telefonů, což je ekologičtejší varianta k nákupu nových zařízení.
V letošním roce proběhne již jen několik posledních úklidových akcí, v příštím roce však kampaň Ukliďme Česko pokračuje hlavním jarním termínem, který je vyhlášen na sobotu 6. dubna.
 
 

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota
 
Partnery akce jsou:
Garnier
ČEPS, a.s.
EKO-KOM, a.s.
PENNY Market
ŠKODA AUTO a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
E.ON Česká republika, s.r.o.
Skupina Saint-Gobain
DB SCHENKER
SAKO Brno
DPD CZ
ČEZ






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.