Úklid Brna proběhne na 80 místech, přidejte se také!

Zřejmě největší brněnský úklid se bude konat na Červeném kopci
Zřejmě největší brněnský úklid se bude konat na Červeném kopci


7.4.2017

Velký jarní úklid se koná již v sobotu 8. dubna a mapa naplánovaných dobrovolnických úklidů je opravdu hustě zaplněná. Uklízet se bude s podporou města Brna a společnosti SAKO na 80-ti místech v různých koutech Brna. Akce se i letos koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála.

SAKO ve spolupráci se statutárním městem Brnem stejně jako loni zajistí zdarma odvoz vysbíraného nepořádku na území města a navíc k úklidu poskytne pracovní rukavice a pytle. „Akce Ukliďme Česko má už v Brně tradici a těší nás, že se na ní tímto způsobem můžeme podílet. Do dnešního dne jsme zapojeným městským částem rozvezli 4500 pytlů a více než 4000 rukavic,“ říká ředitel společnosti SAKO Ing. Jiří Kratochvil s tím, že během úklidů množství poskytnutých pytlů a rukavic ještě naroste.

Zřejmě největším letošním úklidem v Brně bude úklid na Červeném kopci, kde spojí síly hned několik organizací pod vedením p. učitelky Lidmilové ze ZŠ Arménská. Ta postupně se do akce zapojila celou školu. Třídy vyhledávaly černé skládky a vytipovávaly další znečistěná místa. Zdokumentovaly i stav hlavního cílového místa, nelegální skládky na Červeném kopci. Nezanedbaly ani propagaci celé akce – proto se v mnohých třídách vyráběly informační plakáty, kterých si můžete všimnout na mnoha místech v Bohunicích. Jejich propagační aktivita vyvrcholila v minulém týdnu přípravou zvací akce spojené dokonce s koncertem folkové skupiny D.N.A. Do akce se coby organizátor úklidu zapojila i Zoo Brno. Projekt „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ je zaměřený mimo jiné na prevenci a proto organizátoři akce doufají, že se do úklidu zapojí také děti a mladí lidé. „Zoologická zahrada je místem, kam chodí převážně rodiny s dětmi a proto věříme, že se právě mladí lidé s dětmi do akce zapojí a sami si vyzkouší, jaké to je sbírat po někom odhozené odpadky,“ dodává ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

V Jundrově pak například budou mladí florbalisté z místního Sokola uklízet řeku Svratku z lodí, které jim zapůjčilo vodácké centrum Water element ze své zdejší půjčovny vodáckého vybavení.

Uklízet se bude i letos bezpečně. Městská policie Brno se rozhodla uspíšit každoroční jarní opatření Jehla, při kterém hlídky na celém území města sbírají použité injekční stříkačky a do ulic se vydaly už 6. dubna, tedy dva dny před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Cílem bezpečnostního opatření je uchránit členy úklidových skupin před poraněními a infekcemi. Dlouhé pinzety a boxy na infekční odpad proto ve čtvrtek mezi 8. a 17. hodinou vezme do rukou dvacítka strážníků. „Městská policie je aktivním partnerem projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko už od okamžiku jeho zrodu. I letos se strážníci ve svém volném čase zapojí přímo do úklidu. Bezmála třicet jich přispěje k likvidaci černé skládky na Červeném kopci, osm strážníků z královopolské služebny uklidí po dohodě s městskou částí místní lokalitu Kotlůvek,“ přibližuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Přidejte se i Vy! O nastávajícím víkendu má být pěkné počasí, je to ideální příležitost vyrazit do přírody a udělat něco pro své zdraví, okolí, životní prostředí… Z pestré nabídky akcí si můžete vybrat tu svou, stačí se podívat na mapu úklidů na webu www.uklidmecesko.cz






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.