Navlékněte pracovní rukavice. V sobotu se uklízí Česko.

rukavice k úklidu nepořádku patří...
rukavice k úklidu nepořádku patří...


14.4.2016

“Odhazovat odpadky, to se prostě nedělá.”

Cílem organizátorů akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je zviditelnit problém černých skládek v naší zemi. “Chceme žít v čistém prostředí!” ozývají se nespokojení lidé. Prvním krokem však je přiznat si, že roztroušený odpad a nelegální skládky se z přírody samy neuklidí.

Jak se uklízí v Česku?

Dobrovolnické úklidy nejsou jen doménou ochránců přírody. Heslo těch letošních hlásá: “Uklízíme všichni”. Dobrovolní hasiči, rybáři, politici, myslivci, skauti, sportovci, maminky s dětmi, sousedské kolektivy nebo jen lidé s podobným smýšlením připravili 1 818 úklidů. Jen na jaře jich tak proběhne o 345 více než za celý loňský rok. A neuklízí jen Češi, pozitivní vztah ke svému okolí dokazují i skupiny zahraničních studentů vysokých škol či několik velvyslanectví.

Tradiční, nové i nevšední.

Výhodou úklidů s tradicí jsou zkušenosti s přípravou akce a stabilní základna dobrovolníků. Na řece Sázavě se uklízí již 11 let, na Vltavě dokonce 21. Další tradiční akce představují například úklidy v mikroregionech Ladův kraj nebo Pošembeří. S velikým nadšením se ale letos zapojují i bezmála tři stovky škol a tři desítky dětských domovů, pro které jsou dobrovolné úklidy často novou zkušeností. Silný zážitek si odnesou dobrovolníci, kteří se vrhnou na nepořádek v pražském podzemí Bílý kůň, uklízí i horolezci na branických skalách nebo vodáci z lodí na několika řekách.

Motivaci k uspořádání úklidů podporují organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko poskytnutím rad a návodů, jak místní akci zorganizovat a zájemcům také rozeslali přes 30 000 párů pracovních rukavic a 50 000 pytlů. Bez významné pomoci sponzorů by to však nešlo. “Tuto kampaň podporujeme od roku 2008, od začátku jsme přesvědčení, že má velký smysl, nejen čistit přírodu kolem sebe, ale hlavně vychovávat tak děti a mladé lidi k pocitu odpovědnosti za své okolí,” říká Vendula Valentová, ředitelka Nadačního fondu Veolia, generálního partnera Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Chcete se zapojit? Najděte si organizovaný úklid v interaktivní mapě na www.UklidmeCesko.cz, nebo jen vyrazte do přírody a posbírejte trochu odpadků na vlastní pěst. Bojujme aktivně proti černým skládkám! Ukliďme společně Česko i celý svět!






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.