Uklízet Česko se vyplácí! Dobrovolníci nalezli poklad nedozírné ceny

Část nalezeného pokladu..
Část nalezeného pokladu..


1.4.2017

Na místě odstraněné černé skládky nalezli dnes dobrovolníci poblíž Štěchovic poklad nedozírné hodnoty.

Skupina dobrovolníků pod vedením Františka Pilného se rozhodla uklidit středně velkou černou skládku u lesa nedaleko Štěchovic. Po odklizení skládky nemohli uvěřit svým očím. Ve chvíli, kdy již považovali svůj úklid za dokončený, se chtěli na "místě činu" společně vyfotografovat. Jakmile se však soustředili na jednom místě, aby se vešli všichni do záběru, půda se pod nimi zčistajasna propadla. Prvotní zděšení vystřídal údiv a posléze obrovská euforie!

Pod zetlelou spodní vrstvou letité skládky, se skrývala dutina obsahující velké množství zlatých mincí, šperků a dalších zdobných předmětů. "Ihned jsme nález ohlásili na Policii, která po příjezdu celé místo uzavřela a povolala odborníky z Českého historického ústavu" sdělil nám vedoucí úklidové akce. Ti se dostavili během necelé hodiny a označili nález za kolosální. Celková váha zlatých předmětů přesahuje 50 kilogramů a pochází přibližně z doby okolo roku 1150, tudíž i jeho historická hodnota je obrovská. Zřejmě se jedná o bájný štěchovický poklad. Archeologové dále zkoumají místo nálezu a jeho okolí.

"Bylo nám sděleno, že hodnota nalezeného pokladu je nevyčíslitelná, doufám to nebude problém vzhledem ke stanovení nálezného, které by mělo činit ze zákona 10% hodnoty nalezených věcí", řekl nám jeden z dobrovolníků, který se nepřál zvěřejnit své jméno. "Celou finanční částku z nálezného hodláme věnovat na zakoupení úklidových pomůcek pro příští ročník akce Ukliďme svět, ukliďme Česko", dodává nálezce.

Poznámka organizátora USUČ: Úklidovou akci při které došlo k nálezu v interaktivní mapě úklidů nenaleznete. Preventivně jsme ji smazali, aby místo nepřilákalo nenasytné hledače pokladů z širokého okolí...






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.