Hlášeny první případy přenosu prasečího moru na člověka

Postižený v ranném stádiu nemoci..
Postižený v ranném stádiu nemoci..


1.4.2018

To, čeho se odborníci delší dobu obávali se bohužel stalo skutečností. Prasečí mor (Moribundus porcellus) se díky DNA mutaci (1) změnil ve vysoce virulentní formu, přenosnou na člověka... Po několika jednotlivých případech nákazy s nejasnou příčinou, odhalili lékaři jako původce rychle se šířící choroby právě zmíněnou mutaci prasečího moru. Epicentrem nákazy se stal Zlínský kraj s nejvyšší promořeností populace divokých prasat, jednotlivé případy jsou však hlášeny i z dalčích částí České republiky.

Vyhlášení stavu nebezpečí

Situace je opravdu vážná. Zlínský kraj proto dle informace Českého rozhlasu(2) v pondělí kvůli nákaze vyhlásí stav nebezpečí , jak potvrdil tamní hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. Veterináři dnes na Zlínsku kvůli moru prasat začali instalovat odchytové klece. Do boje s nemocí se navíc zapojí armádní odborníci, uvedla ve své reportáži Česká televize(3).

Policisté se od pondělí zapojí do odstřelu prasat na Zlínsku

Skupina policistů začne s lovem v pondělí večer, spolupracovat při něm bude s místními myslivci. "Policejní odstřelovače vybíráme i s ohledem na jejich případnou zkušenost s myslivostí," informoval v Českých novinách(4) mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. ,,Od nynějška zde bude platit úplný zákaz vstupu a lovu všem osobám kromě těch, které k tomu budou mít povolení. Tedy těch, kteří v zóně bydlí, myslivců, lesních hospodářů a případně zemědělců," uvedl pro iDNES(5) hejtman Čunek.

Nestandartní příznaky choroby

To, co odborníky na celém případu mate nejvíce, jsou příznaky choroby. Nakažený člověk se po krátké inkubační době začíná postupně proměňovat. Nejvíce patrné je zejména zvětšení nosu, uší a růst ochlupení na všech částech těla. Jakoby prasečí genom převážil nad původním lidským a pacienti začínají vykazovat některé fyziologické znaky shodné s prasaty. Toto se navíc děje pouze u některých nakažených, u ostatních probíhá onemocnění relativně lehčí formou, prakticky nerozeznatelnou od běžné chřipky.

Průběh choroby podle odborníků z Ukliďme česko z.s. může souviset se vztahem postiženého k pořádku, resp. spíše s jeho tendencí vytvářet nepořádek a černé skládky. Dle sdělení investigativních novinářů přímo z terénu, došlo totiž k několika překotným "prasečím" proměnám přímo na místech, kde byl zároveň nalezen vyhozený odpad a odborníci momentálně vyhodnocují souvislosti mezi množstvím nalezeného nepořádku a průběhem choroby.

Oficiální místa mlčí

Ačkoli nákaza se netýká pouze Zlínského kraje, ostatní oficiální činitelé prozatím mlčí. Pouze konsternovaný ministr životního prostředí Richard Brabec nám (ve velmi krátkém monitorovaném rozhovoru) stručně sdělil: ,,Na každé prase se někde vaří voda..."

Sledujte náš Facebook(6). Celou situaci pečlivě moniturujeme a budeme Vám i nadále v průběhu dnešního dne přinášet aktuální informace o průběhu epidemie a jejím vývoji.

Poznámky:

1) U DNA virů je genom tvořen zpravidla molekulou DNA se dvěma komplementárními vlákny (double stranded - ds DNA); genom RNA virů tvoří obvykle jediná molekula RNA (single stranded - ss RNA). Viry RNA jsou známy vysokým stupněm mutací, což jim umožňuje vytváření nových variant a snazší vyhnutí se působení imunitních mechanizmů hostitele a současně i možnost snadného mezidruhového přenosu (např. viry influenzy).

2) https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prasata-maji-stale-co-zrat-mor-se-tak-zatim-nesiri-rika-cunek-stav-nebezpeci_1707291800_kno

3) http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/2216236-s-prasecim-morem-bude-bojovat-i-armada-na-zlinsku-uz-jsou-odchytove-klece

4) http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/policiste-se-od-pondeli-zapoji-do-odstrelu-prasat-na-zlinsku/1536716

5) https://zlin.idnes.cz/zakaz-vstupu-do-zony-s-africkym-morem-prasat-u-zlina-pcp-/zlin-zpravy.aspx?c=A170808_125832_zlin-zpravy_ras

6) https://www.facebook.com/UklidmeCesko/

Autor/zdroj: www.EnviWeb.cz a www.UklidmeCesko.cz dne 1.4. 2018

#moribundus






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.