Zemřel Ian Kiernan, zakladatel světových dobrovolnických úklidů



24.10.2018

S politováním oznamujeme, že 16. října zemřel ve věku 78 roků Ian Kiernan, otec zakladatel Clean Up Australia a posléze i Clean Up the World.

Během jachtařských závodů byl Ian Kiernan zděšen množstvím odpadků, které dusily světové oceány. S podporou přátel zorganizoval komunitní akci - Clean Up Sydney Harbour v neděli 8. ledna 1989. Přišlo asi 40 000 dobrovolníků, kteří pomohli a shromáždili více než 5000 tun nepořádku. Úspěch první události v roce 1989 vyvolal celonárodní zájem. Od té doby více než sedm miliónů lidí vyslyšelo výzvu k účasti na každoročních Clean Up Days v Austrálii,. První událost "Clean Up the World" se konala v roce 1993 a do roku 2007 se asi 35 milionů lidí z 80 národů vypořádalo s vyčištěním své části světa. U nás se v roce 1992 Český svaz ochránců přírody přidal k právě vznikající celostátní iniciativě Clean up the World! (Ukliďme svět). Vzal si v České republice na starost koordinaci úklidových akcí a skrze své základní organizace šel příkladem.

Vize jednoho muže stvořila největší komunitní mobilizační úsilí, které je nyní pevně zakotveno v australské i globální kultuře.

RIP Ian.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.