150 zemí se připojí k největšímu světovému úklidu

logo celosvětového úklidu
logo celosvětového úklidu


31.1.2018

Rozsáhlá síť nevládních organizací, občanských iniciativ a institucí se spojila, aby uspořádala největší světový úklid - World Cleanup Day - spojí 150 zemí v jeden den - 15. září 2018.

Minulý týden proběhla v Tallinnu v Estonsku Konference WorldCleanUp za účasti představitelů občanské společnosti z asi 90 zemí, které se zavázaly postavit se proti znečištění odpadu ve svých zemích a spolupracovat na celosvětové úrovni s cílem zvýšit povědomí o rychle se rozvíjejícím problému s odpady.

Podle The International Solid Waste Association (ISWA) vzniká na světě asi 4 miliardy tun tuhého odpadu, z čehož 1,6 miliardy je komunální odpad. 3,5 miliardy lidí na světě nemá přístup k zařízením pro recyklaci a jejich odpad končí v přírodě. Celosvětový odhad odpadového hospodářství konstatuje, že ze stovky milionů tun odpadků, které znečišťují naše oceány, pochází 80% z pevniny. Světová banka oznámila, že celosvětové náklady na nakládání s odpady pokračují v růstu - na odhadované 2,2 miliardy tun ročně do roku 2025 - s ročními celosvětovými náklady ve výši 375 miliard dolarů.

Světový úklidový den je výsledkem masivní dobrovolnické iniciativy nazvané Let's Do It! vzniklé v Estonsku v roce 2008, kdy během pouhých pěti hodin vyčistilo 50 000 dobrovolníků (4% obyvatel) 10 000 tun nelegálního odpadu. Úředníci odhadovali, že iniciativa ušetřila místní vládě tři roky práce a 22,5 milionu EUR. Nápad se rychle zachytil a od té doby se celosvětově rozšířil.

"Je to tak inspirující, když vidíme, jak se činnost několika málo dobrovolníků rychle rozrostla do celosvětového hnutí, které se dotýká desítek milionů lidí. Dnes máme v naší globální síti 116 zemí, které potvrdily svou účast na celosvětovém úklidovém dni a odhadujeme účast přibližně 20 milionům dobrovolníků, "řekl Eva Truuverk, členka představenstva Let's Do It Foundation.

Prezidentka Estonska Kersti Kaljulaid, která vystoupila na konferenci, řekla: ,,Potřebujeme celosvětovou hnutí proti overpackagingu, stejně jako již máme celosvětové kampaně proti dětské práci nebo testování na zvířatech.Všechny sociální skupiny mají možnost pomoci ke změně a celosvětová spolupráce je nezbytná. " Rovněž zdůraznila, že spotřebitelé mají příležitost ovlivňovat veřejné věci a pomáhat společnostem posunout se správným směrem tím, že jsou zapojeni a jsou konstruktivní.

Prezidentka také vyjádřila svůj vyhraněný názor, že spalovny jako ,,zdroj energie" jsou řešením, které má daleko k šetrnosti vůči životnímu prostředí: ,,Vedlejší produkty spalování jsou velmi těžko zvládnutelné a měli bychom s nimi pracovat téměř stejně jako s jaderným odpadem. Spalování dává naší společnosti špatnou zprávu, protože namísto snížení produkce odpadu a recyklace ztrácíme spoustu materiálů, které by jinak mohly být znovu použity, "vysvětlila.

Světový úklidový den je v Estonsku podporována Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí, BBDO Zavod a celou řadou komerčních subjektů, coby sponzorů.

V České republice bude koordinátorem celosvětového úklidového dne 15. září iniciativa Ukliďme svět, ukliďme Česko, pořádající tradičně úklidové akce především v jarním termínu (letos v sobotu 7. dubna). Podrobnosti na www.UklidmeCesko.cz

Fotografie z konference naleznete na: mediabank.letsdoitworld.org

Fotografie z úklidů Česka na http://www.uklidmecesko.cz/materialy/foto/






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.