Již za měsíc dobrovolníci uklidí Zemi!



19.8.2020

„Situace nám letos nepřála a většina z 2 500 naplánovaných úklidů na jaře nemohla proběhnout. Věříme však, že 19. září se nám podaří uklidit kus Česka při Celosvětovém úklidovém dni, ke kterému se již tradičně hlásíme. Naše krajina to potřebuje po „koronaturistické“ sezóně více než kdy jindy“, sdělují organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Pro letošek měli „zaděláno“ na rekordní účast, vždyť již měsíc před plánovaným jarním termínem bylo zaregistrováno na 2 500 místních úklidů. Bohužel zrádný virus organizované akce zhatil a aktivní jednotlivci v rouškách nemohli nahradit spojené úsilí spolků, obcí, firem, škol a dalších kolektivů. Situaci vzápětí nepřidali ani neukáznění „sváteční“ turisté, kteří po sobě zanechali v přírodě spousty obalů od svačin a papírových kapesníků. Vše pak dovršilo dočasné uzavření sběrných středisek odpadů… Česko proto potřebuje letos na podzim uklidit více než kdy předtím. Prozatím je naplánováno přes 500 úklidových akcí (většina na 19. září v termínu Celosvětového úklidového dne) a další průběžně přibývají.

Hlavním tématem letošního, v pořadí již třetího Celosvětového úklidového dne, jsou cigaretové nedopalky, které jsou nejrozšířenějším litteringovým odpadkem na světě. Lidé jich mimo odpadkové koše vyhodí každou vteřinu těžko uvěřitelných 300 kg. „Není naším úkolem v rámci dobrovolnických úklidových akcí vysbírat všechny nedopalky, to by byl věru nadlidský úkol. Chceme však na problém jejich odhazování (resp. zlozvyk mnohých kuřáků) upozornit a pomocí osvěty alespoň co nejvíce snížit množství nedopalků, které se dostanou do životního prostředí. Například málo se ví, že nedopalek je z větší části z plastu a rozkládá se v přírodě zhruba 15 roků, nehledě na obsah nebezpečných látek, které se z něj nekontrolovaně uvolňují“, uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko, hlavní koordinátor Celosvětového úklidového dne pro ČR.

Zpestřením letošních podzimních úklidů je spolupráce s projektem www.BezKempu.cz, díky které mohou dobrovolníci o úklidovém víkendu zdarma přespat na některém z desítek kempovacích pozemků po celé ČR a připojit se k úklidu přírody v jeho okolí. Ty naleznou, stejně jako místa ostatních naplánovaných akcí, v mapě úklidů na www.uklidmecesko.cz/map/. Každý, kdo je schopen a ochoten na podzim při úklidu Česka přiložit ruku k dílu, je vítán, ať už jako organizátor, nebo dobrovolník…

Generálním partnerem akce je VEOLIA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s.
Hlavním partnerem akce je Komerční banka, a.s.
Partnery akce jsou ŠKODA AUTO a.s., EKO-KOM, a.s., ALPINE PRO a.s., PENNY Market, Gambrinus a E.ON






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.