Nejen uklízením živ jest člověk...

Jihomoraváky srdečně zveme na doprovodný program na Moraváku!
Jihomoraváky srdečně zveme na doprovodný program na Moraváku!


13.9.2018

Již tuto sobotu - 15. září proběhne velký celosvětový úklid, při kterém dobrovolníci ve 155-ti zemích uklidí nepořádek z přírody, pláží, lesů, řek i obcí a měst… V České republice se bude uklízet na více jak 450-ti místech a kromě samotného uklízení chystají organizátoři i řadu doprovodných programů a soutěží...

Tuto sobotu se miliony lidí po celém světě stanou součástí něčeho fantastického. Lidé z nejrůznějších kultur i náboženství budou spolupracovat a pečovat o Domov, který všichni sdílíme. V době, kdy mnoho lidí mluví o rozdílnosti kultur a mentalit, je krásné vidět, že jsou hodnoty, na kterých se lidstvo shodne. Navíc máme krásné babí léto, počasí přeje výletům do přírody a organizátoři připravují pro dobrovolníky bohatý doprovodný program. Na 15. září se hodně těším“, říká Jan Bareš z organizace Trash Hero.

Jak v Praze
"Máme to štěstí, že jsme se termínem sešli s akcí Zažít město jinak, například po Praze je momentálně 66 akcí úklidových a podobný počet i sousedských slavností, proto zveme dobrovolníky k propojení se sousedy. Od čtyř hodin do večera máme připravenu i základnu pro dobrovolníky v prostorách Bike Jesus na Žižkově, kde si mohou vyrobit voskovaný ubrousek, trvanlivý pytlík na ovoce, shlédnout film Plastic Ocean, pobavit se u dobré hudby a zejména společně oslavit celosvětový úspěch, kterého byli součástí“ uvedla Katka Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Brno nezůstává pozadu
Na 30 úklidových akcí se chystá v sobotu i v Brně. Naváže na ně EKOden na Brněnském Moravském náměstí - akce pro malé i větší děti s řadou soutěží na téma odpady a jejich recyklace. „Pro mládež máme nachystánu „recyklační“ soutěž o ceny a odměna rozhodně nemine ty, kteří se v sobotu dopoledne zúčastní některé z úklidových akcí", řekl nám Miroslav Kubásek z brněnského spolku Ukliďme Česko. Po celé odpoledne bude kromě několika infostánků zaměřených na ekologii k dispozici i nafukovací skluzavka, proběhnou koncerty dětských interpretů a tahákem jistě bude i vaření z hmyzu s propagátorem entomofágie Petrem Ocknechtem. Krom „aktuálního“ BIOburčáku tak můžete ochutnat třeba cvrčky na másle, smažené šváby, či bource morušového na curry omáčce. Celá akce vyvrcholí večerními koncetry kapel Panthenol a U2stay revival pro starší návštěvníky.

Organizátoři vyzývají: „Najděte si ve svém okolí úklidovou akci (na www.SvetovyUklid.cz/map) a přidejte se k nám! Nebo dorazte alespoň odpoledne na společenskou část akce. Nudit se určitě nebudete.“






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.