Dobrovolníci upozornili na konání Celosvětového úklidového dne

Dobrovolníci po úklidu Vltavy
Dobrovolníci po úklidu Vltavy


4.9.2018

V úterý 4. září se v pražském Podolí sešlo několik desítek dobrovolníků, aby společně uklidili nábřeží Vltavy, část z nich čistila řeku z paddleboardů. Chtějí tak upozornit na konání Celosvětového úklidového dne, který proběhne příští víkend, v sobotu 15. září ve více než 150 zemích po celém světě. Dnešní akce v Podolí se zúčastnili i zástupci OSN, Povodí Vltavy a Ministerstva životního prostředí.

Cílem Celosvětového úklidového dne není jen uklidit pláže, lesy, řeky, města… ale také nastartovat v globálním měřítku diskusi o současném neudržitelném způsobu nakládání s odpady a v prvé řadě jednorázovými plasty.

"Dnes jsme uklízeli vltavské břehy a to co jsme většinou sbírali, byly zahozené plastové obaly. Právě plasty na jedno použití jsme vybrali jako symbol pro naši kampaň #dostbyloplastu. V rámci ní chceme, aby se firmy i jejich zákazníci začali zamýšlet nad tím, zda skutečně potřebujeme každý den vytvářet tuny odpadu nebo zda to dokážeme společně změnit. Proto Ministerstvo životního prostředí podporuje i Celosvětový úklidový den. Díky tomuto typu akcí se totiž stále vyšší počet lidí zamýšlí nad tím, jak se vyhnout hromadění odpadů a jaká řešení dokážeme dohromady vymyslet," říká Vladislav Smrž, náměstek ministra životního prostředí.

Za necelé půlstoletí se malý svět lidí na velké planetě změnil ve velký svět lidí na malé planetě. „Už nestačí o planetárních problémech jen diskutovat na sociálních sítích. Lidem dochází, že sami můžou něco udělat. Třeba ten zaneřáděný svět uklidit a začít se chovat ohleduplně k sobě navzájem i k životnímu prostředí. Je vidět, že Cíle udržitelného rozvoje inspirují lidi na celém světě, včetně Česka,“ říká Michal Broža, vedoucí kanceláře OSN v Praze.

Přidejte se také, již 15. září jdeme na to, vyzývají organizátoři. "Aktuálně máme zaregistrováno na 330 úklidů ve celé České republice, ale věříme, že jejich počet ještě naroste. Letos na jaře se totiž do úklidů na více jak 2600 místech zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků, které jsme vyzvali, aby s námi šli uklízet i 15. září a stali se tak součástí největší dobrovolnické akce v dějinách", sdělil nám za organizátory Celosvětového úklidového dne Miroslav Kubásek. "Přál bych si, abychom dali České republice dárek k jejímu stému výročí nejen tím, že ji společně s celým světem uklidíme, ale i tím, že každý z nás půjde ostatním příkladem a přispějeme tak ke změně chování celé společnosti směrem k minimalizaci vzniku odpadů, správnému nakládání s odpady a také ke zvýšení povědomí o závažnosti situace a tématech jako je oběhové hospodářství", doplnil Kubásek.

www.SvetovyUklid.cz






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.