Ukliďme svět, ukliďme Česko: pro letošek ještě nekončíme…

Z úklidu NAUTILUS Břeclav...
Z úklidu NAUTILUS Břeclav...


24.9.2018

Celosvětový úklidový den, který proběhl 15. září se setkal s kladnou odezvou ve 158-mi zemích, kde se k němu připojilo 15 milionů dobrovolníků. V České republice se konalo tento den celkem 439 úklidových akcí za účasti 7030 dospělých a 2863 dětí, podařilo se sesbírat 118 tun odpadů. Celosvětovýn úklidem však očista naší země pro letošek neskončila. Během podzimu se konalo v různých termínech přes 150 úklidů pod hlavičkou Ukliďme svět, ukliďme Česko a třicítka dalších se ještě chystá.

Během podzimních termínů proběhlo i několik výjimečných úklidových akcí. Například Klub sportovního potápění NAUTILUS Břeclav zorganizoval spolu s dalšími místními organizacemi Čištění řeky Dyje v centru Břeclavi. I přes nemožnost snížení průtoku Dyje vyčistili dobrovolníci (někteří z nich v suchých neoprenech) koryto řeky a přilehlé břehy v délce 1,2 km a nasbírali celkem 22 pytlů odpadů. Podobně zaměřené bylo tradiční Čištění Vltavy, při němž 190 vodáků uklidilo z turisticky nejvytíženějšího úseku řeky a nejbližšího okolí celkem 2 tuny nepořádku. Největší podzimní akcí, co do účasti, byl úklid Základní školy Máj II v Českých Budějovicích se zapojením 430 žáků, nejaktivnější firmou pak Komerční banka, jejíž zaměstnanci zorganizovali 20 firemních úklidů v místech svých poboček.

Podzimní úklidy se konaly i díky materiální podpoře v podobě pytlů a rukavic pro dobrovolníky. „Vetšinu úklidového materiálu jsme rozdali již při tradičních jarních úklidech, díky našim partnerům v čele s Nadačním fondem Veolia jsme však byli schopni poskytnot rukavice a pytle na sesbíraný odpad i pořadatelům podzimních akcí“, uvedla Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Ke kterým úklidovým akcím se letos můžete ještě přidat? Horkým tipem na říjnový úklid je podle organizátorů první ročník úklidu řeky Jizery (ze břehu po svých i z vody na lodích), ve dnech 12. a 13. října. Organizátoři očekávají kolem 2000 účastníků, zejména místních a dětí ze škol v okolí, akce je ale otevřena všem nadšencům. „Přes třicet organizátorů naplánovalo své úklidy na pozdější termíny a najdete je v interaktivní mapě na www.UklidmeCesko.cz. Zároveň je již možno registrovat úklidy na příští ročník akce, jehož hlavním úklidovým dnem bude tradičně první dubnový víkend, konkrétně sobota 6. dubna 2019“, sdělil Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.