Do velkého jarního úklidu Česka zbývá již jen měsíc



6.3.2019

Měsíc před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko evidují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody již 1 300 nahlášených akcí, což je o 300 více než vloni touto dobou. Kampaň chce letos také upozornit na problematiku jednorázových plastů a pneumatik v přírodě.

Cílem organizátorů akce není donekonečna uklízet nepořádek po jiných, méně zodpovědných spoluobčanech. „Byli bychom velmi neradi, kdyby začal vznikat dojem, že vytvářet nepořádek, a dokonce černé skládky je normální, protože je přece každý rok někdo uklidí. Není tomu tak! Více jak sto tisíc dobrovolníků je dostatečná síla nejen na samotný sběr odpadků, ale i pro změny vedoucí k účinnému a důslednému postihování viníků a především k zlepšení prevence vzniku odpadů,“ uvádí Petr Stýblo z pořádajícího ČSOP.

Proto se pořadatelé stále více zaměřují na osvětu a předcházení vzniku nepořádku. V loňském roce si vzali „na mušku“ PET lahve a letos se chystají na všudypřítomné pneumatiky. „Na základě dat, která máme k dizpozici, vyplývá, že se v roce 2018 našim dobrovolníkům podařilo z přírody vysbírat přibližně 29 tun PET lahví. V podstatě každý druhý kus odpadu, který dobrovolníci vezmou do ruky, obsahuje nějaký druh plastu. Proto si myslím, že je aktuálně potřeba se vážně zamyslet nad tím, jestli sami zbytečně ve svém životě nenadužíváme plasty, či co se opravdu s vytříděnými plasty a dalšími komoditami dále děje,” sdělil jeden ze zakladatelů akce Miroslav Kubásek. „Jsem proto rád, že se nám po vzoru MŽP a jejich #DostByloPlastu podařilo ve spolupráci s Jihomoravským krajem pilotně spustit kampaň #KrajBezPlastu, jejímž cílem je hledat, realizovat a propagovat opatření a projekty, které povedou ke snížení spotřeby jednorázových a dalších zbytečných plastů. V rámci kampaně bychom chtěli propagovat alternativy, které budou mít nejen pozitivní dopad na životní prostředí, ale budou zároveň i ekonomicky výhodné. Motivace má být pozitivní a každý z nás může jít příkladem,” doplnil Kubásek. Při letošním ročníku plánují pořadatelé namísto loňských PET lahví sčítat nalezené pneumatiky.

Měsíc před akcí vyzývají veřejnost: „Zapojit se může každý, zorganizujte si vlastní akci, nebo stačí se přidat k úklidu, který vyberete z interaktivní mapy na stránkách www.UklidmeCesko.cz. I za jeden jediný den lze udělat velkou změnu, a čím více nás bude, tím větší. Pojďte do toho s námi 6. dubna!“

Kontakt: Radek Janoušek – 777 176 675 Kateřina Landová – 773 198 015






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.