Za tři týdny dobrovolníci opět uklidí naši planetu



25.8.2023

Celosvětový úklidový den (World CLeanup Day) je největší globální dobrovolnická akce, která v jeden den spojí dobrovolníky z více jak 190 zemí světa. Celou naší planetou v tento den bez ohledu na sociální, politické či rasové rozdíly nebo vojenské konflikty projede vlna solidarity s naší přírodou a prostředím, ve kterém žijeme. Desítky milionů dobrovolníků uklidí odpadky z moří, pláží, lesů, svého okolí...

Česká republika je díky spolku Ukliďme Česko součástí této akce již od roku 2018, kdy proběhl první Celosvětový úklidový den. Významné uznání se této akci dostalo letos v červenci, kdy Celosvětový úklidový den získal cenu OSN za mobilizaci veřejnosti a naplňování cílů udržitelného rozvoje (SDGs).

V České republice jsou na letošní podzim nachystány stovky úklidů, do kterých se mohou dobrovolníci zapojit. Většina z nich se bude konat přímo v sobotu 16. září, na kdy připadl letošní Celosvětový úklidový den. Pokud se chcete přidat také, stačí si vybrat z interaktivní mapy na www.UklidmeCesko.cz/map

Letošní 10. ročník akce Ukliďme Česko přilákal rekordní počet dobrovolníků, mezi nimiž byl i symbolický miliontý účastník. „Zájem o dobrovolnické uklízení byl letošní jaro nebývalý, což způsobilo náročnou logistiku celé akce. Rozdali jsme 130 000 pytlů na sběr odpadků a 160 000 párů rukavic, které jsme měli pro dobrovolníky nachystány. Přesto jsme však i díky našim partnerům připraveni naplánované podzimní úklidy podpořit pytli a rukavicemi", uvedl Miroslav Kubásek z pořádajícího spolku Ukliďme Česko.

Za fotografie získají dobrovolníci zajímavé ceny

Ruku v ruce s uklízením nepořádku proběhne i na podzim tradiční fotosoutěž. Kromě zavedených kategorií Mládež, Report a Video z akce nemůže chybět ani nejoblíbenější - Kuriozita. Autoři a autorky nejpovedenějších fotek z úklidů se mohou těšit na hodnotné ceny od partnera podzimní fotosoutěže, firmy HP. Autor/ka vítězného díla v hlasování veřejnosti se může těšit na iPhone XR od Swappie. Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou stovky zaslaných fotografií z jarního kola úklidů a na ty nejzajímavější z podzimu se veřejnost může těšit v průběhu října na webu a sociálních sítích akce Ukliďme Česko.

Originální EKOkalendář

Nejnovějším projektem spolku Ukliďme Česko je EKOkalendář, který naleznete na stejnojmenné adrese www.EKOkalendar.cz. Byl spuštěn na začátku letošního roku a najdete v něm přes 200 mezinárodních dnů a svátků zaměřených na ochranu životního prostředí a ohrožených druhů. „Od začátku roku se nám podařilo získat již dvě desítky patronů jednotlivých ekologických svátků a věříme, že další se budou postupně přidávat,“ říká Radek Janoušek, jeden z autorů projektu.Cílem EKOkalendáře je přispět k povědomí o ekologických mezinárodních dnech a svátcích, které nás mohou inspirovat k tomu, abychom změnili své chování a začali žít odpovědněji. Proto v něm naleznete také 365 EKOtipů na každý den, jako inspiraci ke konkrétním krokům, které může pro ochranu životního prostředí (ale i pro sebe či svoji peněženku), udělat každý z nás,” dodává. A stolní plánovací EKOkalendář pro rok 2024 v tištěné podobě lze již nyní získat na fanshopu spolku Ukliďme Česko.

Pojďte s námi v září uklidit naši Zemi

Úspěšná úklidová sezóna zdaleka ještě nekončí. Dejte si do kalendáře datum Celosvětového úklidového dne a přidejte se také. Stačí si vybrat úklidovou akci z vašeho okolí na webu www.UklidmeCesko.cz a v sobotu 16. září jdeme společně na to!“ vyzývají organizátoři.

 

 

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je

Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota

 

Partnery akce jsou:

Garnier

ČEPS, a.s.

EKO-KOM, a.s.

PENNY Market

ŠKODA AUTO a.s.

Lesy České republiky, s.p.

Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC

E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina Saint-Gobain

DB SCHENKER

SAKO Brno

DPD CZ

CANON

ČEZ






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.