Miliony dobrovolníků ve 150 zemích vyčistí svět za 24 hodin



20.8.2018

„Cílem celosvětového úklidového dne není jen samotné uklízení, ale posun směrem k lepšímu nakládání s odpady a také zvýšení povědomí jak lokálně, tak celosvětově, o závažnosti situace. A co je ještě důležitější – chceme se zbavit narůstajících problémů s odpady natrvalo tím, že podpoříme a spojíme novou generaci vůdců místních komunit, aby společně našli nová řešení odpadových problémů“, říká Heidi Solba, jedna z lídrů hnutí Let's Do It, které globální úklid iniciovalo.

Let's Do It! Hnutí Let's Do It (pojďme na to!) se zrodilo v Estonsku v roce 2008, kdy 50 000 lidí vyčistilo celou zemi během pouhých pěti hodin. Od té doby se akční model - jedna země za jeden den - rozšířil po celém světě a vytvořil jedno z nejrychleji rostoucích hnutí v historii. K dnešnímu dni se přes 100 zemí a 20 milionů lidí připojilo k úsilí o uklizení nelegálního odpadu ve svém okolí. U nás se tento model také osvědčil a úklidy se již pátým rokem konají (tradičně v dubnovém jarním termínu) pod hlavičkou akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko – www.UklidmeCesko.cz. „Od roku 2014 se nám již podařilo aktivně zapojit do úklidů více jak 300 tisíc dobrovolníků, kteří společně uklidili přes 9000 tun odpadů. Podílet se na organizaci Celosvětového úklidového dne vnímáme jako velikou výzvu a věřím, že dobrovolníci z České republiky přispějí velkým dílem k úspěchu této největší dobrovolnické akce v historii lidstva“, dodává Miroslav Kubásek, jeden ze zakladatelů Ukliďme Česko.

Ke zorganizování Celosvětového úklidového dne v České republice spojily neziskové organizace Ukliďme Česko, Trash Hero a Českým svaz ochránců přírody. Přidejme se také a pojďme přiložit ruku k celosvětovému dílu!



Zajímavá fakta:

Téměř polovina plastů, které dnes existují, byla vyrobena za posledních 15 let. (National Geographic, červen 2018)

V severním tichomoří v oblasti tzv. Tichomořského odpadkového víru na rozloze 1,6 milionů km² pluje zhruba 79 tisíc tun plastů. (Laurent Lebreton, 2018)

Každý rok se do našich oceánů dostává 4,8-12,7 milionu tun plastu z pobřežních oblastí a řek. To znamená 15 pytlů naplněných plastovým odpadem na každý metr všech pláží na světě. Kdyby se všechny tyto odpadky naložily na náklaďáky, obkroužily by zeměkouli 24 krát. (Jemma Jambeck, University of Georgia, 2015)

To se také rovná vykládání obsahu jednoho nákladního auta do oceánu každou minutu. Pokud nebude podniknuto žádné opatření, očekává se, že do roku 2030 se tato hodnota zvýší na dvě za minutu a čtyři za minutu do roku 2050. (zpráva nadace Ellen MacArthur, 2016)

Ze všech dosud vyrobených plastů bylo recyklováno pouze 9%. (Jemma Jambecková, National Geographic, 2018)

Více než 3,5 miliardy lidí nemá přístup k nejzákladnějším službám v oblasti nakládání s odpady (ISWA, Globalizace a nakládání s odpady, 2012)






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.