Briga La Grace se stala vlajkovou lodí letošních úklidových akcí

Z úklidu na palubě české brigy La Grace
Z úklidu na palubě české brigy La Grace


22.3.2017

K dnešnímu Světovému dni vody se hlásí i organizátoři dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Úklidové akce se budou konat přímo z lodí na více než desítce velkých českých řek a na dalších stovkách míst i v jejich okolí. Celkem je již zaregistrováno na 1 500 úklidů. Jednou z prvních letošních akcí se stal úklid na palubě české lodi La Grace.

Mnohde se k letošním úklidům hlásí i politici či úředníci samosprávy, projekt získal záštity řady krajů a například v Brně, Teplicích v České Lípě i na řadě dalších míst jsou úklidy zaštítěné městy. Dobrovolníkům zde vycházejí maximálně vstříc, mají pro ně připravené úklidové pomůcky a zajistí i následnou likvidaci sesbíraného odpadu. Hromadě organizovanou akcí jsou i úklidy na více než desítce českých řek. Úklidy na řekách mají u nás dlouholetou tradici, jmenujme namátkou akce jako Čistá řeka Morava, Čištění řeky Ohře, Vltavy úklidy na Svratce, Lužnici či Metuji, zde všude budou opět vodáci uklízet z lodí. Na stovkách dalších míst pak uklidí dobrovolníci černé skládky a drobný nepořádek na březích řek a potoků formou pochůzkového sběru.

„Jedním z primárních cílů činnosti státního podniku Povodí Vltavy je, zlepšovat možnosti všestranného využívání povrchových a podzemních vod v celém hydrologickém povodí Vltavy tak, aby zůstalo významným místem zdravého životního prostředí a plnohodnotného života lidí. Je proto logické a přirozené, že podporujeme občanské aktivity, jakou je projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko“, říká k tomu RNDr. Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Zaměření úklidů na ochranu vody a vodních zdrojů koresponduje i s činností dlouholetého generálního partnera úklidové akce, Nadačního fondu Veolia. „Čistota povrchové vody v tocích je důležitá i pro nás jako vodohospodáře, protože v některých lokalitách je právě povrchová voda využívána pro výrobu vidy pitné. Všechny úklidové akce kolem řek tedy vítáme“, sdělila nám Mgr. Vendula VALENTOVÁ, jeho ředitelka.

Jedním z nejzajímavějších, či chcete-li nejkurioznějších „vodních“ úklidů, byl v minulém týdnu proběhlý úklid posádky známé české lodi La Grace, kotvící toho času v Tunisku. „Vítáme iniciativu Ukliďme svět, ukliďme Česko a zejména úklidy na řekách, neboť především plasty se dostávají řekami mnohdy až do moří, po kterých se plavíme. Jsme rádi, že jsme mohli alespoň takto na dálku akci podpořit a uklidit malinký svět kolem lodi i českou palubu“, říká kapitán Pepa Dvorský. Briga La Grace se tak stala symbolicky vlajkovou lodí letošních úklidových akcí.

I vy máte stále možnost se k akci přidat jako organizátoři úklidů, či dobrovolníci prostřednictvím webu www.UklidmeCesko.cz, hlavním úklidovým dnem bude sobota 8. dubna.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.