O víkendu nás čeká finále úklidové sezóny



19.9.2019

O následujícím víkendu proběhne hlavní podzimní termín dobrovolnických úklidových akcí, tentokrát opět u příležitosti celosvětové akce World cleanup day. Půjde o symbolické zakončení letošní rekordní úklidové sezóny. Organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko hlásí, že letos se do úklidu Česka zapojuje již přes 150 000 dobrovolníků.

V pořadí již druhý Celosvětový úklidový den (World Cleanup day) proběhne letos v sobotu 21. září 2019. V tento den dobrovolníci na celé zeměkouli vyrazí uklidit nepořádek z lesů, řek, pláží a ulic. „Letos se do úklidu chystá zapojit rekordních 169 zemí celého světa. Častokrát si myslíme, že je svět velký a to, co se děje jinde ve světě, na nás nemá vliv. Ve skutečnosti však budeme moci sledovat během 24 hodin, že svět je ve skutečnosti malý. Mezinárodní úklidový den nám všem připomíná, že naše planeta je jen jedna. Starejme se o ni co nejlépe, druhou šanci totiž nedostaneme,“ uvedl Miroslav Kubásek, národní koordinátor World Cleanup Day pro Českou republiku. V České republice bude v sobotu 21. září probíhat na 400 úklidů, další dvě stovky akcí pak proběhnou v ostatní podzimní dny.

Některé úklidové akce mají za sebou již skutečně dlouhou tradici. Mezi předskokany podzimního úklidového dne byl 14. září již 25. ročník Čištění Vltavy, kterého se účastnilo přes 250 vodáků. Výsledek akce byl velmi potěšující, odpadu stále ubývá a řeka je i po rušné turistické sezóně ve velmi dobrém stavu. 4. – 5. října proběhne akce Čistá řeka Jizera. Je však zatím i dost úklidů, které se ve výkazech neobjevují. Víme, že mnoho uklízečů mimo naše statistiky je například mezi houbaři, co sebráním nějakého toho nepořádku cestou poděkují lesu za plný košík, což je velmi sympatické. Právě úcta k přírodě je základem, pokud chceme vzniku černých skládek zabránit,“ dodává koordinátorka pro dobrovolníky Katka Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Na spoustě míst připravili organizátoři úklidových akcí jako poděkování dobrovolníkům také doprovodný program. Největší akce se bude konat v Brně v rámci Noci otevřených dveří v SAKO Brno. Kromě exkurzí do provozu zařízení pro energetické využívání odpadů se návštěvníci mohou těšit na desítku recyklačních infostánků, či světelnou show. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude obhajoba mistrovského titulu ve skocích do plastu v podání profesionálů z Kaskadéři s.r.o.

Pro samotné organizátory úklidů připravil poděkování jeden z nových podporovatelů akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko!“ dopravce Flixbus v podobě slevových poukazů na přepravu flotilou jejich zelených autobusů.

Přijďte nám pomoci uklidit po turistické sezóně a užít si babího léta v přírodě. Místa konání akcí naleznete v mapě úklidů na https://www.uklidmecesko.cz/map/ Odpadky se z našich lesů či měst samy neuklidí, proto děkujeme všem, kteří pomáhají, dodávají na závěr organizátoři akce z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko.

Za organizátory:
Radek Janoušek – 777 176 675, spolek Ukliďme Česko
Kateřina Landová – 773 198 015, Český svaz ochránců přírody

Generálním partnerem akce je Nadační fond Veolia
Hlavním partnerem akce je Komerční banka, a.s.
Partnery akce jsou ŠKODA AUTO a.s., EKO-KOM, a.s. PENNY Market a Lesy České republiky, s.p.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.