Igráček v podobě Mimi a Lízy pomůže dobrovolníkům uklidit Česko



26.3.2022

Do projektu Ukliďme Česko se letos rozhodl zapojit také český výrobce her a hraček firma EFKO. Vytvořila speciální edici Igráčků v podobě knižních a filmových hrdinek Mimi a Lízy, které pro tuto příležitost symbolicky dostaly do rukou sběrací kleště s kbelíkem na odpadky.

Tito Igráčci zamíří do běžného prodeje a budou k dostání i na e-shopech. Z prodeje každé figurky edice Uklízej s Igráčkem daruje výrobce 10 korun na pořízení speciálních sběracích kleští na odpadky, které budou následně distribuovány dobrovolníkům projektu Ukliďme Česko. Tato největší tuzemská dobrovolnická akce letos proběhne 2. dubna a zaměří se na úklid černých skládek a drobného nepořádku kolem silnic, v přírodě, ve městech a obcích. Zájemci o uspořádání své úklidové akce se mohou registrovat na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz. Organizátoři, kteří se stihli přihlásit do 15. března, si mohli zažádat o úklidové pomůcky jako pytle a rukavice, trička nebo samolepky pro účastníky. V balíčku je navíc čeká překvapení v podobě zmíněné limitované postavičky Igráčka. Ta by měla napomoci celý projekt zviditelnit a zatraktivnit i těm nejmenším, podobně jako se to povedlo Igráčkům v rámci projektu Pomáhej s Igráčkem.

,,Celý projekt Ukliďme Česko je mi osobně velice sympatický. Nepořádek, který nás obklopuje, mě nenechává chladným. Jdu-li někam pěšky, sbírám automaticky to, co lidé vyhazují zejména z aut do přírody. Tak jako přispěl náš projekt ,Pomáhej s Igráčkem' k obstarání nedostatkových ochranných pomůcek zdravotníkům v době pandemie, tak nyní chceme pomáhat prostřednictvím figurek Igráčka i dobrovolníkům, kteří se starají o naši přírodu," uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO. ,,Igráčkům jsme dali podobu dvou kamarádek - Lízy a nevidomé Mimi, které učí děti vidět přírodu i věci trochu jinak. Tuto dvojici znají děti a dospělí jak ze série úspěšných knih, tak z animovaných příběhů. Ještě zmíním jednu zajímavost. Pro tento projekt jsme Igráčkovi vyrobili novou lisovací formu na sběrací kleště, které najdete na prodejní kartě u postavičky Lízy," dodává Miroslav Kotík.

,,Letos na jaře bude mít v kinech premiéru film Mimi&Líza - Zahrada. Stejnojmenná kniha, kterou vydáváme v našem Nakladatelství Slovart, překvapí svou nevšední obálkou. Ta využívá, podobně jako filmový plakát, efektu augmentované rozšířené reality. Je tak první knihou u nás, jejíž obálku můžete rozpohybovat pomocí free aplikace Artivive," uvádí Jana Kaizrová, Nakladatelství Slovart.

První ročník akce s názvem Ukliďme Česko proběhl již v roce 2014. A byl úspěšný. Získal totiž vítězství v soutěži Energy Globe Award. Rekordním byl rok 2019, kdy se do úklidů zapojilo přes 150 tisíc dobrovolníků. V roce 2021 i přes COVID omezení se podařilo do 2 496 úklidů zapojit celkem 75 450 osob. Projektu se účastní stovky škol, spolky, sdružení, hasiči, záchranáři, policisté, vodáci, turisti, studenti, celé rodiny, města, obce i několik mediálně známých tváří.

,,Abychom nemuseli do nekonečna poklízet nepořádek po druhých, vyvinuli jsme aplikaci kamsnim.cz pro ty, kteří by dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli, jak s ním naložit," uvedl autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. ,,Aplikace poradí, kde můžete ve svém okolí legálně a ve většině případů bezplatně odevzdat jak běžný odpad z domácnosti, tak například i prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné - jednoduše vše, čeho se potřebujete zbavit. Mapa projektu obsahuje již 110 000 takových míst," dodává Miroslav Kubásek.

Přidat se k velkému jarnímu úklidu může opravdu každý. Stačí založit vlastní úklidovou skupinu nebo se připojit k úklidu, který si lze vybrat z interaktivní mapy na https://www.uklidmecesko.cz/map/. Čím více dobrovolníků se zapojí, tím větší kus přírody se podaří společnými silami uklidit. Bližší info o speciální edici figurek Igráčků Mimi a Lízy naleznou zájemci na www.uklizejsigrackem.cz Na tomto webu pak bude následně možno průběžně sledovat vybranou částku. Cena jedné figurky je 89 Kč.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.