O víkendu uklidí miliony dobrovolníků celou Zemi



14.9.2023

Blíží se 16. září 2023, den, kdy se bude konat největší globální dobrovolnická akce - Celosvětový úklidový den (World Cleanup Day). Je to událost, která propojuje dobrovolníky z více než 190-ti zemí celého světa. Organizátoři letos očekávají, že akce přiláká více než 21 milionu dobrovolníků a podaří se tak překonat rekord z roku 2019.

 
V České republice je národním organizátorem úklidů spolek Ukliďme Česko, který je součástí této úžasné akce již od roku 2018, kdy se akce konala poprvé. Na podzim je pro dobrovolníky v České republice připraveno téměř 600 úklidových akcí, přičemž v sobotu 16. září, která je letošním Celosvětovým úklidovým dnem, se uskuteční na 200 úklidů. Pokud se chcete připojit k této iniciativě, stačí si vybrat z interaktivní mapy na webových stránkách https://www.uklidmecesko.cz/map/.
 
,,I když uklízení je u nás tradičně spojováno spíše s jarem, již pošesté se zapojujeme do Celosvětového úklidového dne. Je to skvělá příležitost, jak upozornit na rostoucí problém s odpadky a motivovat všechny obyvatele naší planety, aby se aktivně zapojili a pomohli je uklidit. Díky účasti desítek milionů dobrovolníků nejen vyčistíme volnou přírodu od odpadků, ale také si uvědomíme, že většina z těchto odpadků končí v přírodě zbytečně. Každý z nás tak může být součástí řešení tohoto globálního problému, většinou stačí jen drobně změnit své chování.", zdůrazňuje Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.
 
,,Vítáme, že se do akce Ukliďme Česko zapojuje stále více škol (letos přes 1700) neboť naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po druhých. Školáci, kteří sami přiloží ruku k dílu, s velkou pravděpodobností sami nepořádek v budoucnu vytvářet nebudou", říká Radek Janoušek, další z organizátorů. ,,Ze stejného důvodu jsme vytvořili i odpadovou aplikaci KAMsNIM.cz, která každému jednoduše poradí, pokud se potřebuje čehokoliv zbavit, kde najde nejbližší správné místo", dodává.
 
Spolek Ukliďme Česko také pro všechny ekologické nadšence vytvořil originální EKOkalendář, kde naleznete přes 230 mezinárodních dnů a svátků se vztahem k ochraně životního prostředí a ohrožených druhů. Obsahuje i 365 EKOtipů, na každý den jeden. Ekologické svátky nám pomáhají uvědomit si naši zodpovědnost za životní prostředí a připomínají nám, že máme povinnost chránit prostředí a přírodní zdroje pro příští generace. Jejich připomenutí je skvělou příležitostí k osvětě a vzdělávání o těchto tématech. A EKOtipy nás mohou inspirovat k tomu, abychom změnili své chování a začali žít odpovědněji. Již nyní lze také zakoupit na recyklovaném papíře tištěný plánovací EKOkalendář pro rok 2024.
 
Pokud vás myšlenka Celosvětového úklidového dne a dobrovolnictví zaujala, další informace najdete na webových stránkách Ukliďme Česko. Připojte se k nám, každá ruka se počítá!


 

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je

Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota

 

Partnery akce jsou:

Garnier

ČEPS, a.s.

EKO-KOM, a.s.

PENNY Market

ŠKODA AUTO a.s.

Lesy České republiky, s.p.

Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC

E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina Saint-Gobain

DB SCHENKER

SAKO Brno

DPD CZ

CANON

ČEZ






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.