Udržme si čisté Česko…



8.4.2019

Přes 65 000 dobrovolníků během uplynulého víkendu sesbíralo 1 120 tun odpadů na 2 273 místech v celé České republice. Přes 500 úklidů se konalo v „předtermínech“, na zbytek jara je naplánováno dalších 600, dohromady je to více akcí, než vloni za celý rok. Pořadatelé ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody evidují 16 500 uklizených pneumatik, na které si letos „posvítili“. Teď už jen abychom si udrželi Česko v čistotě…

Naše příroda i města a obce během víkendu 6.-7. dubna opět o něco prokoukla, a to díky dobrovolníkům, kteří uklízeli snad v každém koutě České republiky. „Podle údajů které máme k dispozici, se o víkendu konalo 2 273 úklidových akcí, do kterých se zapojilo na 65 000 dobrovolníků. Tolik dobrovolníků v České republice v jeden víkend ještě nikdy v historii neuklízelo,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek.

„Naším cílem není donekonečna úklízet nepořádek po druhých, proto se snažíme stále více zaměřovat na osvětu a prevenci vzniku odpadů. Jedním z témat, která se k tomu nabízí, jsou pneumatiky. Ty jsou takovým naším skládkovým evergreenem. Každoročně je nacházíme v lesích, po příkopech či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech. Jen letos během jarních úklidů jich dobrovolníci napočítali 16 500. Přitom je to zhola zbytečné, neboť u nás funguje systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom z 2 900 sběrných míst. Ta jsou snadno k nalezení na stránkách www.eltma.cz,“ říká další z organizátorů, Radek Janoušek.

Musíme si chránit zdroje vody, zejména v období sucha. Příklad za všechny - potok Botič je živou tepnou v centru hlavního města, je lemován parky a cyklostezkami, místy ale koryto připomíná spíše stoku. Veliký kus v pátek uklízeli dobrovolníci z Nadačního fondu Veolia – generálního partnera Ukliďme svět, ukliďme Česko. Jsou to experti na vodu, tedy ví, proč se do úklidu pustili. „Překvapilo nás, jaké množství vlhčených ubrousků jsme našli, jejich nánosy pokrývaly celé břehy. Ty do vody, jakožto plast, určitě nepatří a ani do kanalizace, kde v čistírnách zanášejí česla a čištění je pak velmi nákladné,“ sdělil jeden z dobrovolníků. „Ukliďme svět, ukliďme Česko podporujeme jako hrdý generální partner již 11 let. Jde nám o čistou vodu, tedy je jen logické pomocí této akce upozornit na zbytečné znečištění naší přírody a pokusit se jít s úklidem příkladem pro ty, co toky a vodní zdroje znečišťují,“ doplnila ředitelka fondu Vendula Valentová.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko úspěšným úklidovým víkendem zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších 600 úklidů po celé ČR a další průběžně přibývají. Na začátku května pak finišuje fotosoutěž snímků pořízených během úklidových akcí, nově i s kategorií „Pneumatiky“ a také soutěž pro školní kolektivy.

Organizátoři akce děkují všem účastníkům, a pokud jste mezi nimi nebyli, nevadí. „Pomozte nám alespoň udržet Česko čisté tím, že budete předcházet vzniku zbytečných odpadů, především jednorázových plastů. A pokud plánujete hodně dopředu, dejte si do kalendáře datum Celosvětového úklidového dne – 21. září 2019“, vyzývají pořadatelé.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.