Velký úklid Česka proběhne v sobotu po Velikonocích. Přidáte se také?

Panelisté tiskové konference
Panelisté tiskové konference


4.4.2018

Téměř 100 000 dobrovolníků se na 2 500 místech vloni zúčastnilo naší největší dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Jejich zájem o letošní ročník napovídá, že loňskou hranici se opět podaří překonat...

Nejde ale o lámání rekordů, cílem akce je uklidit nepořádek a černé skládky z našich měst, obcí a především přírody. Startujeme v sobotu 7. dubna.

Není náhodou, že dnešní tisková konference k úklidové akci proběhla na půdě Ministerstva životního prostředí. Rezort životního prostředí akci "Ukliďme svět, ukliďme Česko" dlouhodobě podporuje.

,,Jsem opravdu fanouškem této akce po celou dobu její historie, zdá se, že naši společnost oslovila, spojuje ji každým rokem víc a víc, jen za loňský rok přibylo o deset tisíc dobrovolníků navíc a jejich počet se pomalu blíží laťce 100 tisíc. Když se podíváte v ulicích měst nebo obcí, když zavítáte do přírody a dokonce i do našich národních parků, řekněte si - jen víc takových projektů, které nás probouzí z netečnosti k tomu nejcennějšímu, co máme, k našemu životnímu prostředí. Díky "Ukliďme svět, ukliďme Česko" společně bojujeme proti černým skládkám, proti literingu, proti zcestnému nakládání s odpadem. Právě proto Ministerstvo životního prostředí přichází i s iniciativou zaměřenou na snižování spotřeby plastů. Doufám, že se nám společně s restauracemi a občerstveními v nákupních centrech, kavárnami nebo fast foody a jejich zákazníky podaří postupně redukovat haldy plastů, které dnes a denně používáme a v mžiku vyhazujeme," říká ministr Brabec.

Za minulý rok se díky aktivitě zapojených dobrovolníků zbavila česká města, obce a volná krajina 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru. Do "Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017" se zapojilo přes 96 tisíc lidí. Za rezort životního prostředí se k ní letos přidává například Správa KRNAP. Ta bude mít vždy dvoudenní úklidové akce Čisté Krkonoše v květnu a říjnu, z nichž vždy první den se zapojí zaměstnanci Správy KRNAP a o sobotách veřejnost. Správa Národního parku Šumava letos chystá šestidenní úklid s cílem vyčistit šumavské stezky, cesty a studánky. "Chystáme se na úklid okolí Kašperských Hor, Hartmanic, Prášilského jezera a Borových Lad. Zapojit se mohou jednotlivci, rodiny, skupiny, školní třídy nebo oddíly. Každoročně se na Šumavě podaří sesbírat více než tuna odpadu," říká za Správu Národního parku Šumava Petra Střelečková.

,,Akce takového rozsahu by se kromě podpory Ministerstva životního prostředí neobešla ani bez dalších významných partnerů a sponzorů jako jsou Nadační fond Veolia a Komerční banka, a.s. I díky nim jsme mohli během dvou týdnů před akcí rozeslat více než 1 200 balíků obsahujících celkem na 50 000 párů pracovních rukavic a 65 000 pytlů na odpad," uvádí Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko, který celou akci pořádá společně s Českým svazem ochránců přírody. Za ČSOP se přidává koordinátorka akce Kateřina Landová:"Hned na několika místech pak budou uklízet dobrovolníci z řad zaměstnanců dalších partnerů, kterými jsou ŠKODA AUTO, a.s., Skupina Saint Gobain a další."

Na tom, jak vypadá naše prostředí, se podílíme všichni a udělat dobrý skutek, nejen pro přírodu, své děti, čisté životní prostředí nebo pro pocit odpovědnosti, může opravdu každý. Jen k dnešnímu dni je do akce zaregistrováno na 2380 úklidů po celé ČR. Stačí si vybrat ten ,,svůj" z mapy úklidů na www.UklidmeCesko.cz.

Přidejte se k nám v sobotu 7. dubna!

www.uklidmecesko.cz

www.dostbyloplastu.cz






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.