Z každé prodané PET lahve 1,- Kč na podporu úklidů

Chomout má po všech stránkách propracovaný design...
Chomout má po všech stránkách propracovaný design...


25.7.2017

Jedním z nových podporovatelů akce Ukliďme svět, ukliďme Česko je rodinný minipivovar Chomout z Olomouce. A proč se rozhodli nás podpořit? Přinášíme rozhovor s Bárou Omelkovou, která má na starost propagaci, CSR, partnerství...

Na úvod pár vět o Vás, (jak byste se charakterizovali) kdo jste, co děláte, jak , proč...

Jsme rodinný pivovar a vše co děláme, děláme s láskou k pivovarskému řemeslu. První várku jsme uvařili v červenci 2014 a od té doby jsme už vyzkoušeli množství různých pivních stylů. Naši stabilní nabídku tvoří pět druhů piv, které neustále doplňujeme o speciály. Pivo nefiltrujeme ani nepasterujeme pro zachování jeho bohaté chuti. Pro zájemce, kteří se chtějí dozvědět o pivu více a seznámit s procesem výroby, máme připravené komentované prohlídky pivovaru spojené s ochutnávkou piva z tanků.

Jakým způsobem je Váš provoz ekologický?

Odpadní materiál jako je sladové mláto poskytujeme zdarma místním i vzdálenějším podnikatelům, kteří jej používají jako krmivo. Další odpad – chmelové mláto kompostujeme. Samozřejmostí je u nás třídění odpadu, který třídíme na místě nebo jej vozíme přímo do sběrného dvora. Ekologickou stopu se snažíme snižovat co nejvíce, a proto nakupujeme suroviny převážně u lokálních dodavatelů. A protože nepasterujeme a nefiltrujeme, tak tím také snižujeme i energii.

Jak jste se dozvěděli o akci Ukliďme svět, ukliďme Česko? účastníte se aktivně?

Ekologie nás zajímá i v našem soukromém životě a učíme ji i naše děti, a tak sledujeme dění kolem sebe. O akci Ukliďme Česko jsme slyšeli poprvé vloni z médií. V roce 2017 jsme se zúčastnili jako pivovar jedné akce, kde jsme dobrovolníkům nabízeli i naše pivo zdarma. Další úklidové akce jsme se zúčastnili jako dobrovolníci my sami. Jednalo se o úklid Chomoutova se žáky ZŠ a naše děti zase uklízely se svým skautským oddílem les v místní olomoucké části.

Proč jste se rozhodli úklidovku podporovat a jak?

Abychom podpořili třídění odpadu, zejména plastů, tak jsme na počátku našeho podnikání zavedli zpětný výkup našich PET lahví. Postupem času se počet vykupovaných lahví zvýšil natolik, že jsme nebyli dále schopni je vykupovat. Přemýšleli jsme proto, jakým jiným způsobem budeme přispívat ke třídění. Proto jsme propojili naši výrobu s akcí Ukliďme Česko a z každé prodané PET lahve věnujeme 1 Kč na tento projekt. Také chceme alespoň jednou ročně vyhlásit úklidovou akci, kde se bude čepovat naše pivo (samozřejmě pouze pro dospělé dobrovolníky).

Jakým jiným způsobem a komu pomáháte?

Naši pomoc zaměřujeme na spolupráci se sdruženími, které poskytují služby handicapovaným občanům. Vyzvedli bychom Tyflocentrum, kteří pomáhají slabozrakým a nevidomým nebo spolek Trend vozíčkářů, kteří zase pomáhají lidem na vozíku. Také využíváme služeb chráněné dílny. Naše pomoc nespočívá v přímé finanční dotaci, ale využitím služeb těchto sdružení nebo poskytnutím výdělku z prodeje piva na jejich akcích.

Co pivo a účastníci úklidů, přece jen máme cca 50% účastníků mladších 18 let.. jak to vnímáte Vy?

My samozřejmě nepodporujeme prodej alkoholu mladistvým. Těm chceme spíše ukázat, jak vypadá výroba piva a vysvětlit rozdíly mezi průmyslovým a řemeslným vařením piva. Ukázat jim, kolik to dá práce pivo uvařit a jaký složitý proces to je, seznámit je s procesem výroby a surovinami, které používáme. Chodí k nám i exkurze žáků ze základních nebo odborných škol. Pivo je ušlechtilý nápoj stejně jako víno. Má mnoho podob, chutí a variant. A to chceme lidem vysvětlit a ukázat.

Chystáte tedy do budoucna i výrobu nealko piva, či limonády?

Pro výrobu nealkoholického piva nemá pivovar naší velikosti technické ani ekonomické možnosti. To necháme větším pivovarům, které s tím mají zkušenosti a daří se jim. O výrobě limonády jsme uvažovali a v malém ji nabízíme i v našem pivovarském hostinci, ale technologicky je pro nás velmi náročné vyrábět limonádu ve větším množství.

Kde Vás mohou naši fanoušci najít? jakých akcí se účastníte?

Vždy nás najdete v Olomouci – Chomoutově, kde je pivovar i hostinec. Naše distribuční síť je spíše v regionu, ale můžete nás najít i třeba v Polsku, na Slovensku i v Praze.

Jaké je Vaše hlavní motto?

Vaříme PIVO!

Díky moc za rozhovor a především za podporu.. Radek Janoušek






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.