Staňme se změnou!

školáci s diplomy
školáci s diplomy


28.2.2017

Při akci Ukliďme svět, ukliďme Česko nejde jen o uklizení nepořádku a černých skládek, snad ještě důležitější část celého projektu představuje prevence jejich vzniku. Organizátoři akce tedy cílí především na zapojení mládeže. Také proto získal projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017 podporu ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci programu zaměřeného na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (EVVO). „Pro pedagogy a jejich studenty připravujeme „kuchařku“, publikaci s názvem „Staňme se změnou“. Ta vyjde nejprve v elektronické a v průběhu roku i v tištěné podobě. Pomůže jak při výuce o odpadové problematice obecně, tak především s přípravou vlastní úklidové akce“, sdělil nám jeden z pořadatelů, Radek Janoušek.

Školním úklidům jde akce naproti také distribucí úklidových pomůcek - pracovních rukavic, pytlů, reflexních vest a drobných odměn. Za materiální podporou dobrovolnických úklidů stojí dlouhodobá spolupráce s generálním partnerem akce, Nadačním fondem Veolia. "Kampaň za čisté životní prostředí podporujeme jako generální partner už 10 let. Jedním z hlavních důvodů je její zaměření na ekologickou osvětu a velké zapojení dětí a mladých lidí. Péče o životní prostředí je společným zájmem nás všech," řekla nám k tomu Vendula Valentová, ředitelka Nadačního fondu Veolia. I letos se zapojí i samotní zaměstnanci společnosti a vyrazí v dubnu příkladně do terénu spolu s tisíci dalších nadšenců.

Do loňského ročníku úklidovky se zapojilo přes 300 školních kolektivů a celkem zhruba 45 000 účastníků mladších 18-ti let, což bylo více než 50% z celkového počtu. I letos pořadatelé vyhlásili výtvarnou soutěž určenou právě jim. Podmínkou účasti je aktivní zapojení do úklidových akcí a následně vytvoření „uměleckého díla“ v podobě plakátu na motivy úklidu. Soutěžit se bude o programy a exkurze na přírodovědná témata, Evropské karty mládeže EYCA pro členy týmů a další zajímavé ceny.

„Ukliďme svět, ukliďme Česko nevzniklo jen proto, abychom uklidili černé skládky a nepořádek. Naším hlavním cílem je dosáhnout stavu, kdy budeme žít v čistém prostředí a podobné akce už nebudou potřebné. S prevencí je důležité začít v mladém věku, proto chceme dětem a mládeži zprostředkovat autentický zážitek úklidu nepořádku, či černé skládky. Kdo sám jednou uklízel, ten už nepořádek vytvářet nebude,” věří Radek Janoušek. “K akci se však samozřejmě mohou přidat všichni bez rozdílu věku, kterým není stav naší přírody, obcí a měst lhostejný. 8. dubna jdeme společně na to!, dodává.






 

Hlavní partner akce

Partneři akce



Dále nás podporují



Při poskytování služeb nám pomáhají technická Cookies a Local Storage. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Cookies můžete vymazat nebo předem odmítnout jejich používání volbou v příslušném nastavení ve vašem prohlížeči.
Nicméně pokud tak učiníte, některé služby a funkce tohoto webu nemusí správně fungovat.
Více informací o ochraně osobních údajů a jejich používání
Copyright Ⓒ 2014-2024 | Miroslav Kubásek, Ukliďme Česko z.s.